fbpx
0.3 C
София

Доказаха липсата на големи астероиди близо до Слънцето

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Астрономи от NASA, работещи с космическите лаборатории STEREO, обявиха, че не след щателно проучване са успели да открият т.нар. „вулканоиди“ – астероиди, въртящи се близо до Слънцето. Ако такива съществуват, то техният диаметър не надвишава 5.7 км., посочват още учените.

Както става известно от тяхната статия, публикувана в списание Icarus, изводите им са базирани на наблюдения, проведени от декември 2008 г. до февруари 2009 г. През това време двата идентични космически апарата от проекта STEREO са наблюдавали поведението на Слънцето и неговите околности.

Изследователите са убедени, че за такъв период от време вулканоидите би трябвало да са преминали поне по два пъти в близост до апаратите. Това обаче не се е случило. Анализът на данните от STEREO е проведен независимо от четирима специалисти, като всички те са стигнали до един и същи извод – с 99.7% вероятност астероиди с диаметър над 5.7 км. около нашата звезда няма.

Дълго време е предполагано, че вулканоидите са астероиди, обикалящи Слънцето на орбити, разположени по-навътре от тази на Меркурий. Името си са получили от хипотетичната планета Вулкан, за чието съществуване се е предполагало през XIX век. Чрез тяхното наличие някои учени са се опитвали да си обяснят аномалиите в поведението до най-близките до звездата планети. В последствие обаче това е станало възможно чрез общата теория на относителността и „необходимостта“ от такива астероиди е отпаднала. Сега учените просто доказват, че вулканоидите действително не съществуват.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини