Доказаха научно, че няма смисъл да се блокират пиратските сайтове

3
78

Екип учени от бостънския Североизточен университет доказа нещо, което повечето хора и без това си знаеха. Става въпрос за това, че опитите за филтриране на пиратски сайтове са напълно безполезни. Учените са доказали, че тази мярка нито спира, нито намалява пиратството, съобщи Gizmodo.

Анализирани са различните антипиратски стратегии, които се прилагат в момента, за да се установи каква е тяхната ефективност. Сред тях са опитите за цензуриране и налагането на централизирани филтри, които блокират определени сайтове и услуги още на ниво интернет доставчик. За целта специалистите са осъществили мониторинг над хиляди файлове сред различни системи за споделяне на съдържание. Те са проследили колко лесно достъпни са те за потребителите. Установено е категорично, че конфискацията и свалянето на сайтове е напълно безполезно и колкото повече са усилията за ограничаване на достъпа до определени файлове, толкова по-лесно е да се намерят те за свободно теглене в световната мрежа.

За пример се дава атаката над MegaUpload. След екзекуцията на сайта популярност набраха десетки нови услуги, работещи на същия принцип, които обаче не се интересуват от молбите за сваляне на файлове, отправяни от организации за защита на авторските права. Докато съществуваше, MegaUpload имаше механизъм, който позволява на големите правоносители сами да трият пиратските файлове и така да защитават светкавично продукцията си.

Към момента има около 10 хиляди сайта, за които се смята, че разпространяват пиратски файлове. След всяка атака над някой от тях, на негово място изникват по няколко нови сайта, запълвайки веднага освободената ниша.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
tekio
tekio

Не се гаси туй що не гасне!

nightshift
nightshift

Can you stop the wind?. Punk’s not dead!

TTTT30
TTTT30

Това е ИЗВОД, а не научно доказателство ! Някои хора не правят разлика .