Докато ние стареем те печелят: приложението FaceApp спечели $1 милион само за 10 дни

4
1816

Докато потребителите на социалната мрежа качваха снимките си, за да видят как ще изглеждат като остареят, а медии обсъждаха доколко е безопасно е FaceApp за личните данни, приложението направи много добри пари.

Истерията с приложението FaceApp, създадено от руския програмист Ярослав Гончаров, започна на 9 юли. Според данните на аналитичната агенция App Annie, само за 10 дни след тази дата, приложението е инсталирано 6,5 милиона пъти – 2 милиона пъти на iPhone и 4,5 милиона на Android. Пикът е на 17 юли, когато приложението е изтеглено 1,6 милиона пъти. FaceApp се класира в топ-50 на най-популярните приложения в Ботсвана и ЮАР, а след няколко дни зае първите места в топ-класациите на App Store и Google Play.

Не се знае с какво точно започна тази истерия, но на 14 юли порталът Vogue Arabia съобщи за певицата Балкис Факи от Йемен, която публикува в Instagram своя снимка, обработена от FaceApp. Тази публикация бе харесана от 9 милиона души, които започнаха да подражават и да публикуват своите обработени от приложението снимки.

FaceApp започна да се разпространява лавинообразно и моментално стана много популярно, като към днешен ден е изтеглено над 900 000 пъти.

Един милион долара от остаряване

Данните на App Annie показват, че само за 10 дни – от 9 до 19 юли приложението е спечелило над $1 милион. Парите идват предимно от вградените покупки. Според статистиките, по-голямата част от тази сума идва от потребителите на iPhone, които са дали за приложението $746 000.

Филтрите на FaceApp могат да се използват безплатно, но за изключване на рекламите, за махането на водния знак на FaceApp в обработените снимки и за получаване на достъп до допълнителните филтри, трябва да се купи разширената версия. В самото приложение се казва, че за разширената версия е необходимо да се плашат 290 рубли ($4,62) на месец или 1490 рубли ($23,75) годишно.

Според App Annie, през цялото време на съществуване FaceApp е спечелило на своите създатели $11,6 милиона, като е изтеглено 73,2 милиона пъти. Но пикът е през последните десет дни, когато FaceApp генерира приход от над $1 милион – средно по $100 хиляди на ден.

Безопасността на данните

Блогърите и експертите по информационна сигурност обърнаха внимание на потребителското споразумение на FaceApp. Там се казва, че приложението събира персоналните данни на потребителите, получава достъп до снимките в смартфона, качва изображенията в собствен сървър, където ги обработва.

На 17 юли американският сенатор Чък Шумър официално заяви пред директора на ФБР и пред Федералната търговска комисия, че FaceApp е заплаха за националната сигурност на САЩ. Той предупреди, че милиони американци са дали достъп до своите лични фотографии и данни на руска компания.

Създателите на FaceApp казаха в интервю за Forbes, че компанията не използва данните на потребителите без тяхното съгласие и че това лесно може да се провери. Използва се единствено снимката, която потребителят желае да редактира и на нищо друго не се обръща внимание. Гончаров уточни, че тези снимки се изтриват в електронния облак 48 часа след тяхното качване.

В крайна сметка, оказа се, че FaceApp е безопасно за потребителите, а великолепната идея, заложена в него, продължава да печели много добри суми на неговите създатели.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
f.b.
f.b.

Цуки е голям сладур!

ANONYMOUS SOROS
ANONYMOUS SOROS

Цуки ш та скъса със 100млрд. в лицето.

Той
Той

Сакън някой друг освен гугъл и фб да не направят някой др лев от лични данни… и то те правят по 1 милион на минута, докато това приложение има абонамент, повечето $ сигурно са от там…

JVJ
JVJ

Браво на хората зад приложението. Шапка им свалям и за маркетинговите умения. Така се правят пари. Браво!