Редица доклади и анализи на специалисти посочват, че в последните години традиционните престъпни групи често възприемат последните технологични нововъведения, за да извършват действията си. Комуникационни устройства и приложения с високи нива на криптиране от точка до точка, зловреден код, криптовалута и анонимизиращи мрежи, като тази на Tor. На този фон някак си странно звучат наблюденията в доклад на Еврокомисията, публикуван наскоро, според, който традиционния престъпен контингент рядко се възползва от защитата на криптовалутите. Според изследването, престъпниците рядко използват виртуалните валути за извършването на нелегални дейности, като финансирането на тероризъм и пране на пари, заради нужната висока техническа експертиза за това.

Докладът посочва, че въпреки засиленият интерес към цифровата валута от страна на престъпниците, заради нужните високи технически умения, парите препирани посредством тях са сравнително малко.

„Освен експертността, която се изисква тук, престъпниците проявяват недоверие към цифровата валута и заради волатилноста на пазара, при което може да се наблюдават големи скокове нагоре или надолу в кратки срокове, особено, когато става дума за пране на пари.

По отношение на финансираните на терористични актове, комисията отчита ограничени, но увеличаващ се брой случаи на финансиране на подобни действия чрез криптовалута, но отново, техническите трудности отблъскват повечето терористични групи от подобни действия.

Пълният доклад на ЕК може да откриете тук (pdf).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари