Редица доклади и анализи на специалисти посочват, че в последните години традиционните престъпни групи често възприемат последните технологични нововъведения, за да извършват действията си. Комуникационни устройства и приложения с високи нива на криптиране от точка до точка, зловреден код, криптовалута и анонимизиращи мрежи, като тази на Tor. На този фон някак си странно звучат наблюденията в доклад на Еврокомисията, публикуван наскоро, според, който традиционния престъпен контингент рядко се възползва от защитата на криптовалутите. Според изследването, престъпниците рядко използват виртуалните валути за извършването на нелегални дейности, като финансирането на тероризъм и пране на пари, заради нужната висока техническа експертиза за това.

Докладът посочва, че въпреки засиленият интерес към цифровата валута от страна на престъпниците, заради нужните високи технически умения, парите препирани посредством тях са сравнително малко.

„Освен експертността, която се изисква тук, престъпниците проявяват недоверие към цифровата валута и заради волатилноста на пазара, при което може да се наблюдават големи скокове нагоре или надолу в кратки срокове, особено, когато става дума за пране на пари.

По отношение на финансираните на терористични актове, комисията отчита ограничени, но увеличаващ се брой случаи на финансиране на подобни действия чрез криптовалута, но отново, техническите трудности отблъскват повечето терористични групи от подобни действия.

Пълният доклад на ЕК може да откриете тук (pdf).

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
9 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тъй-тъй
тъй-тъй

Криптовалутата е официалното средство за разплащане в даркнет, където се вършат мрачни и зловещи неща. А това че талибаните и сицилианската мафия предпочитат да работят в брой не е сериозен довод. Именно криптовалутата, поради хлъзгавата си същност е изключително ползвана при мръсни сделки.

1600
1600

Италия е готова да предостави безвъзмездно на страната ни софтуер за борба с финансови престъпления, корупция и организираната престъпност. Това стана ясно след срещата на президентите на двете страни Серджо Матарела и Румен Радев.

Италия е разработила мощен софтуер, с който може да бъдат проследени всички финансови операции. Няколко държави са взели този софтуер, прилагат го и вече усещат резултатите. Президентът Радев ще предложи на правителството и на съдебната власт да бъде сформирана експертна група, която да се запознае с италианския опит, съобщи БНТ.

dkmi
dkmi

Криптовалутата (в частност – биткойна, най-„вървежната“) не е нито анонимна, нито децентрализирана. Всичко това се управлява от някъде, и всяка транзакция се следи и записва.
Кой и как определя „трудността“, кой и как определя „наградата“ за всеки „блок“, която се дава на „копачите“?
Сега говорят, че щели да го разделят на две т.нар. „блокчейн“. Как се разделя нещо, което е децентрализирано? Как един сайт напр. blockchain точка info знае всичко за всяка една транзакция? Нали е децентрализирано и анонимно?

1111
1111

Затова ще минат на zcash примерно, където транзакциите Z портфейли никой не ги знае къде отиват. Shadow Brokers затова искаха плащане в ZEC, а не BTC – най-вероятно към Z портфейл, а не Т, където се проследяват трансакциите и и къде отиват

1111
1111

По скоро не се знае колко се прехвърля. Но пак.
ето ти една трансакция.
explorer.zcha.in/transactions/46f9fce4d3664b41a1317965788a9a546dd1f1ba2c402055ab42387033ac8188
Какво може да кажеш за нея. Освен колко се прехвърля.

dkmi
dkmi

Ето колко е анонимна една трансакция:

blockchain точка info/address-relayed-ips/1NiRBCfY6ymF86bkzy3coLK9n9ULEjgjsy

давам пример с моя адрес…

И се задълбаваме да проследим малко повече:

blockchain точка info/tx-index/267175487/0

Всичко е проследимо.

K0MEPCA
K0MEPCA

Аз лично не разбирам как би проследил кое е лицето стартирало дадената транзакция, както и кое е лицето получило дадената транзакция. От линковете които си дал става ясно, че: 1. „These IP addresses were the first to relay a transaction involving the selected address. It does not necessarily mean they are the transaction’s owner.“ – „Тези IP адреси първи са препредали транзакцията включваща селектирания адрес. Това не значи задължително, че те са собствениците на транзакцията.“ 2. Виждам едно IP, което е адреса препредал въпросната транзакция. Whois показва бегла информация на високо ниво „BSB-SERVICE Dedicated Server Hosting“ / „PlusServer GmbH“ –… Виж още »

dkmi
dkmi

Изобщо даже не е анонимно, но не ми се спори.
(хващат ти ИП адреса така или иначе. Доставчика съдейства на „властите“, идват и ти изземват компютъра, в него са портфейлите ти… и така.).

Как мислиш хванаха ония, дето продаваха наркотици с биткойни в ТОР, т.нар. darkweb?
И мислиш ли, че TOR/darkweb също е анонимна мрежа?
Мислиш ли, че основните nodes в ТОР мрежата не се контролират от службите? Няма нищо анонимно.

K0MEPCA
K0MEPCA

Съгласен съм, че доставчика може да съдейства, ако има доказателство, че този IP адрес е обвързан с този портфейл/транзакция. При криптовалутите това е трудното – доказването, че именно ти си собственика на даден портфейл. Не е невъзможно да достъпят тази информация, но обикновено това включва грешка/недоглеждане от страна на потребителя, с което да издаде че има някаква връзка с конкретния портфейл (достатъчно е пост някъде от типа на примерно „Може да изпратите сумата към портфейл някакъвсихеш“). За TOR не съм твърдял, че е анонимна понеже съм наясно че не е. Хванаха ги не защото са направили връзката „портфейл – физическо… Виж още »

gotqn
gotqn

За BTC си прав. Но иначе не си. Има много алт валути. Виж примерно dash

AxOx
AxOx

За толкова години хората така не разбраха, че в интернета всичко е проследимо защото всеки сървър има ЛОГ файл в който записва кой е потребителя, кога, отдъде и т.н. Ако фирмата не казва на полицията не означава, че не се знае. А фирмата ще каже ако закона го изисква. Аз затова и на резбирам защо държавите толерират тази валута след като всеки криминален субект я ползва. Знам че идеята не е била такава но в реалният живот това става. Ако хакерите я ползват то държавите да я забранят или да направят закон с който да се дава информация коя какво… Виж още »

Анонимен
Анонимен

Защото капитализма поначало си е криминален строй, затова. В това число тъй наречените „държавни“ структури, които са пряко, или косвено, обвързани с мафията. А мен като го написах по-горе малко по-различен начин и някой криминален с права с сайта, взе че ме изтри 😀

Анонимен
Анонимен

Опс, не в този сайт ме изтриха, някой да не си направи грешен извод. А на въпросният сайт името няма да споменавам, че да не му правя реклама. Става въпрос за „сериозна“ медия.

kass
kass

Е те на вас ще кажат.