fbpx
0.3 C
София

Доклад установи, че автопилотът на Tesla не се отличава от съществуващата система за подпомагане на GM

Най-четени

Нов доклад на Consumer Reports, асоциация за тестване на продукти с нестопанска цел, установява, че автопилотът на теста е доста далеч от реален автопилот, а по-скоро наподобява съществуващи технологии за подпомагане на водачите като Super Cruise на General Motors.

Consumer Reports са тествали общо 17 превозни средства, оборудвани с множество активни системи за подпомагане на шофирането – което както подчертават авторите на доклада, далеч не се разглежда като еквивалентно на напълно автономно превозно средство.

„За да бъдем ясни, активното подпомагане при шофиране не прави автомобила самоуправляващ се, а по-скоро способен да подпомага водача по време на управление – една добре проектирана система може да помогне за облекчаване на умората и стреса у водача по време на шофиране, например при дълги пътувания по магистрала в спиране и в движение“, пишат от Consumer Reports.

Cadillac CT6, оборудван със Super Cruise, функция за свободни ръце, създадена да направи пътуванията по магистралата по-удобни, победи Tesla Model Y с автопилот, когато става въпрос за безопасност и задържане на водача.

Автопилотът на Tesla обаче постига най-високи резултати по отношение на цялостните си възможности, производителност и леко на използване, като също така побеждава и останалите, когато става въпрос за подпомагане за спазване на пътната лента.

Като цяло Consumer Reports в крайна сметка дадоха на Super Cruise на Cadillac резултат от 69 от 100, докато автопилотът на Tesla се позиционира на второ място с отбелязаните само 57 точки.

Очаква се Super Cruise да стане част от повече от 20 различни автомобила през следващите три години, включително и в наскоро обявения Hummer EV.

Така системата за подпомагане на водача на GM отново взе наградата. За трета поредна година, системата беше обявена за най-добрата система за подпомагане на водача от Consumer Reports – до голяма степен поради факта, че предупреждава водачите, когато спрат да обръщат внимание на пътното платно, чрез използване на вградена в автомобила инфрачервена камера, която проследява движението и погледа на очите на водача.

Това е важен фактор, тъй като статистиката показва, че голяма част от пътните катастрофи се случват поради разсеяно внимание и намален фокус върху пътното платно. По този фактор системата на Tesla изостава значително, тъй като при нея няма вграден механизъм, който да проследява дали ръцете на водача са на волана. Вероятната причина затова, казват авторите на доклада, е „самодоволството от автоматизацията“, явление при което водачите се доверяват прекалено много на автоматизираните системи на техните превозни средства.

Самото название „автопилот“ се оказва изключително противоречиво, както твърдят и регулаторните органи в САЩ, като според тях то значително надценява текущите възможности на системата. През юли германски съд постанови, че използването на този термин от Tesla е фалшива реклама и дори забрани на компанията да го използва.

„Доказателствата са ясни: Ако автомобилът улеснява хората и им дава възможност да отклоняват вниманието си от пътя, те ще го правят с охота  – и понякога с потенциално смъртоносни последици“, каза Уилям Уолъс, мениджър на политиките за безопасност на Consumer Reports. „Изключително важно е системите за активна помощ при шофиране да се прилагат със съответните функции за безопасност, които действително потвърждават, че водачите обръщат внимание и са готови да предприемат действие по всяко време.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини