Доколко е сигурна блокчейн технологията и може ли да се използва при електронно гласуване

0
178

Темата е част от програмата на Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от ЮИЕ

Какво представлява блокчейн технологията и как се гарантира сигурността при нейното използване ще бъде обсъждано по време на семинара „Блокчейн технология и сигурност“, част от програмата на Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. Двучасовият семинар ще се проведе на 31-и октомври в Интер Експо Център София.

Сред въпросите, които ще бъдат коментирани, са:

  • сигурността на публичните блокчейн системи;
  • начините за съхранение на криптовалути;
  • връзката между „умните“ договори и реалния свят
  • псевдоанонимността на публичните блокчейн системи;
  • приложима ли е технологията в управлението на дигитална идентичност и при електронно гласуване: прозрачност, достъпност, сигурност и одит.
  • алткойните;
  • сигурността при логистиката и веригата за доставки.

Гост-лектори са: Ярослав Якубчек, стратегически анализатор към Европейския център за борба с киберпрестъпленията на Европол и Владислав Драмалиев, мениджър „Маркетинг и общество“ в проекта „æternity“ и основател и директор на фондация „Битхоуп“.

Според ранните прогнози на IDC, търсенето на ИТ услуги, свързани с блокчейн, може да достигне 1-2,5 милиарда долара през 2017 г. като се очаква двуцифрен ръст през следващите три до пет години. „Потенциалът на технологията да промени финансовата и други индустрии е много голям, – сподели Нели Вачева, управител на Ай Ди Си България, един от организаторите на форума. – При тази технология промени в информацията могат да се извършват само с консенсус на всички участници в системата. Това я прави особено подходяща за разплащания от точка до точка, при логистиката и бек офис операциите.“

Темата за виртуалните валути ще бъде във фокуса и на семинара “Какво трябва да знаем за Петата директива срещу изпиране на пари?”, който ще се проведе отново на 31-и октомври в Интер Експо Център. Лекторите, представители на сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР, ще представят как престъпниците използват виртуалните валути за изпиране на пари и какво предлага като решение Петата директива срещу изпиране на пари.

Сигурността на дигиталните плащания ще бъде дискутирана и по време на първия ден от форума (30 октомври 2017), когато главният служител „Информационна сигурност (CISO) на Пейсейф, Карлос Кордова Ниеволд и ръководителят „Информационна сигурност“ за Европа Асен Тасков ще представят тяхната гледна точка. На 31 октомври Пейсейф организира безплатен семинар на тема Сигурност и Dev/Ops: как да създадем непрекъснатост на работния процес”, който ще бъде воден от директора „Информационна сигурност“ на компанията Крис Нараян. Темата на семинара е DevOps сигурността, като фокуса ще бъде върху внедряване на функции, процеси и практики за сигурност с цел гарантиране на непрекъсваемост на работния процес и предлагане на сигурни услуги и управление на екосистемите.

Четвъртият регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа ще се проведе на 30 и 31 октомври в Интер Експо Център София. Форумът, който се организира от Международната академия за обучение по киберразследвания, ГДБОП – МВР и Ай Ди Си България и в партньорство със Съвета на Европа, се очаква да събере около 300 топ експерти по киберсигурност от публичния и частния сектор, представители на правоохранителните органи от над 20 държави, неправителствени организации, университети и медии. Програмата включва презентации, дискусии, демонстрации, добри практики и уъркшопи, групирани в три тематични потока: “Държава и политики”, “Бизнес” и “Бъдеще”.

Генерални спонсори на събитието са: Фейсбук, Аматас, Майкрософт и Пейсейф, златен спонсор – IBM, сребърен – Шнайдер Електрик, спонсори: Мнемоника и Нетера, а медийни партньори – БНТ, БНР, Kaldata.com, Technews.bg, SeeNews и SocialEvo.net.

Информация за събитието е налична на сайта www.cybercrimeforum.bg, където желаещите могат и да се регистрират.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари