Как да се отървете от нашествие на хлебарки? Ако отговорът е с инсектициди, помощ от професионалисти или с продажба на имота, грешите. Поне според докторанта Илдар Рахматулин.

Той и негови колеги от университета Хериот-Уат в Шотландия са разработили интересен проект.

Правилният отговор е да построите мощна лазерна система с камера, която да е управлявана от изкуствен интелект. След това да седнете и да се наслаждавате на резултата.

Системата за унищожаване на хлебарки използва достъпно, готово за продажба оборудване. Точността ѝ срещу буболечките е 100% на разстояние до 1.2 метра. Успеваемостта също е на ниво.

Хлебарките по принцип се смятат за най-упоритите вредители. Системата на Рахматулин е тествана върху тях миналата година и резултатите са публикувани в списание Oriental Insects.

Идеята за проекта идва от числеността им. Само в един дом те могат да развият популация от милиони. Замърсяват храната, повреждат домакински уреди. А и са опасни за здравето – предизвикват различни алергии и астма.

Именно заради това групата избира по-директен подход – как работи той?

Две камери изпращат сигнали към компютъра, сигнализирайки за позицията на хлебарките. От тук вариантите са два. Ако лазерът е с ниска мощност, той може да влияе на поведението им. Например да ги накара да променят позицията си или да сменят посоката на движение. Подходящо е, когато целим да ги изкараме от скривалището им.

По-високата мощност обаче може директно да ги неутрализира.

Тази лазерна система е селективен и екологичен метод за борба с вредителите. Той е изключително обещаващ. Това е система, която може да се настройва, така че би могла да се използва за защита от комари, да държи хищните стършели далеч от пчелите или паразитите от ценни култури.

Илдар Рахматулин
Разбира се, цялото това нещо е представено с предупреждение за внимание.

Не се препоръчва изграждането на нещо такова у дома, без нужната подготовка и мерки за безопасност. Лазерите могат да бъдат много опасни, причинявайки слепота и други увреждания на очите. Със сигурност обаче нещо подобно може да намери мястото си в комерсиалната борба с вредители. В по-специфични и специализирани сценарии.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари