fbpx
16.7 C
София

„Доктор Уеб“ прогнозира ръст на активността на вредоносния софтуер за Android, банковите троянски коне и Ransomware

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Работещата в областта на информационната сигурност компания „Доктор Уеб“ отбеляза основните тенденции в киберсигурността за 2021 г. и сподели своята визия относно по-нататъшното развитие на цифровите заплахи.

Анализът на статистиката относно защитните решения на Dr.Web показа, че през 2021 г. потребителите най-често са били атакувани от троянски коне, които изтеглят и инсталират злонамерен софтуер. Освен това, през цялата година потребителите са били заплашени от различни бекдори и троянци, предназначени за скрит майнинг. Също така, изминалата година беше запомнена и с големия брой „гръмки“ ransomware инциденти, които блокират достъпа до данните и изискват плащане на определена сума на нападателите, за да върнат достъпа до ценната информация. И тази тенденция ще продължи да набира скорост.

През 2021 г. не само разпространението на зловреден софтуер се превърна в масова заплаха за потребителите, но и мрежовите измами, които се развиват на фона на пандемията. Нападателите активно използваха темата за ваксинацията и социалните ограничения: те създадоха сайтове, които направиха възможно закупуването на фалшиви сертификати за ваксинация срещу коронавирус и фалшиви генератори на QR-кодове. В същото време, киберпрестъпниците продължиха да използват добре познати методи: фишинг, спам и социално инженерство.

Собствениците на мобилни устройства с операционната система Android също не останаха незабелязани от киберпрестъпниците, които активно разпространяваха зловреден софтуер чрез пазара на Google Play, а първите троянски коне бяха открити и в магазина за приложения AppGallery. Банковите троянски коне и фалшивите приложения станаха широко разпространени, предлагайки на потенциалните жертви да направят платен абонамент, уж за да се възползват от всички функции на софтуера.

Според експертите на Doctor Web, през 2022 г. трябва да очакваме появата на нови троянски коне и нежелани приложения, които осигуряват възможности за печелене на пари. Тъй като рекламата е надежден и сравнително лесен източник на доходи, рекламните троянски коне ще продължат да бъдат актуални. Вероятно, също така ще има и още по-коварни измами, свързани с коронавируса и увеличаване на броя на зловредния софтуер, предназначен за изтегляне и инсталиране на различни приложения.

Ще продължат да се появяват нови банкови троянски коне, много от които ще съчетават в себе си широката функционалност. Те не само ще крадат пари от потребителските акаунти, но и ще изпълняват други задачи. Заплахата от измамници и всякакви фалшиви програми за Android, оформящи скъпоструващи абонаменти, ще остане. Освен това са възможни и нови атаки, използващи троянски коне, които крадат поверителна информация. Трябва също така да се очаква, че все повече и повече киберпрестъпници ще използват всякакви замаскирания и заобикалящи защитата трикове за своя зловреден и шпионски софтуер.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини