Домашен PC с 32 GB RAM за четири месеца подреди 32768×32768 куб на Рубик

3
1416

Обикновеното кубче на Рубик има по девет цветни квадратчета от всяка страна. Алгоритъмът на решенията включва само осем действия. Световният рекорд за сглобяване стандартното кубче на Рубик с две ръце е 3,47 секунди, а средното постижение от пет опита е 5,69 секунди. При роботите рекордът е тази област е 0,38 секунди при условия, че кубчето остане цяло, понеже имаше случаи на неговото разпадане.

Не е задължително кубчето на Рубик да има подобни пропорции. Самият унгарски изобретател предложи няколко други варианта и всъщност няма пречка да се направят кубчета с много големи размери. Тези главоблъсканици са значително по-сложни за решаване в сравнение с класическата версия.

Потребителят на YouTube с никнейм ShellPuppy написа универсална програма, която имитира решенията на масивни кубове на Рубик. Най-големият куб, който алгоритъмът на програмата успя да сглоби се състои от 32 768 плочки по височина, широчина и дълбочина. Това са общо 6 442 450 944 цветни квадратчета. Ако подобен куб бъде реално направен, то той почти ще достигне височината на небостъргача Бурдж Халифа с височина 828 метра. Компютърът е работил 2700 часа, за да реши главоблъсканицата. Видеото показва този процес при увеличена скорост на възпроизвеждането.

ShellPuppy е американски хардуерен специалист и програмист. Той сподели, че е започнал работата върху този проект, когато видял в YouTube видео с компютър, който сглобява куб на Рубик с размерност 55х55. Тогава ShellPuppy решава да направи нещо по-сложно и казва, че 55х55 кубчето е „съвсем мъничко“.

„Компютрите имат големи изчислителни възможност и много памет. Направих някои пресмятания, които показаха, какво може да се направи с персонален компютър с 32 GB оперативна памет. Получих 65536×65536 (на мен ми харесват степените на двойката)“.

Разработчикът започнал тестовете на своята програма, но бързо разбрал, че куб с подобен размер компютърът ще пресмята минимум няколко години. Една от причините е използваният неособено ефективен алгоритъм. Самият автор самокритично го нарича „абсурдно неефективен алгоритъм за сортиране„. Ето защо, той се спира на куб с по-малък размер – 32768×32768. Според неговите разчети, програмата ще пресмята подобен куб осем пъти по-бързо. Кодът за симулацията на подреждането на този огромен куб на Рубик програмистът написал за един уикенд.

Интересно е, че той нямал никакъв опит в това отношение и дори никога не е държал в ръцете си кубче на Рубик. Подобно на много други, в началото той гледал учебниците и ръководствата в YouTube.

Следното видео показва първите няколко неудачни подхода.

И въпреки, че алгоритъмът не е много елегантен, програмата върши своята работа и решава този гигантски куб на Рубик. Но има и важна особеност. ShellPuppy заяви, че неговата програма е мащабируема и с увеличаването броя на компютрите е възможно паралелното извършване на необходимите изчисления.

В последно време учените започнаха да използват за подреждането кубчето на Рубик дълбоко машинно обучение и невронни мрежи. По този начин се създават по-ефективни алгоритми, а невронните мрежи постепенно започват самостоятелно да пишат част от сорс кода.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иво
Иво

То и Лаптопите отдавна имат по 32ГБ рам, дори и моят лаптоп отдавана му сложих 2×16= 32GB DDR4 2400Mhz.

assa
assa

Само кажи какво точно правиш с този лаптоп, че 16гб рам ти идват малко.

Аксесдивер
Аксесдивер