Associated Press официално съобщи, че кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп удържа победата в президентската надпревара. Клинтън от своя страна призна поражението. Но какво да очаква Apple – най-голямата в света корпорация, след като президентското кресло бъде заето от Доналд Тръмп?

По време на изборната надпревара Apple бе споменавана многократно. Още от началото на тази година Доналд Тръмп и генералният директор на Apple Тим Кук започнаха да си нанасят сериозни удари.

trump-1

Първият удар нанесе Тръмп през месец януари, когато критикува Apple за това, че произвежда своята електронна продукция извън пределите на САЩ. През февруари Тръмп призова за бойкот срещу Apple, понеже корпорацията отказа да разблокира iPhone, собственост на един от убийците в инцидента в Сан Бернардино, който застреля 14 души и рани още 22-ма. През март Тръмп критикува Apple за визите H-1B – законен, но все по-непопулярен инструмент, който се използва от някои технологични компании за устройване на работа на високо квалифицирани специалисти извън пределите на САЩ.

Apple отговори през юни, когато отказа да поддържа конгреса на Републиканската партия, като за основна причина за това решение посочи Тръмп. Тим Кук наля масло в огъня и оскърби Тръмп след като през лятото организира няколко мероприятия за събиране на финансови средства за говорителя на републиканците Пол Райън и кандидата за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън – и двамата явни противници на Тръмп.

trump-5

На 18-ти януари Доналд Тръмп заяви: „Ще заставим Apple да сглобява техните проклети компютри в тази държава, а не в другите страни“. Ако погледнем заплатите в производството ще разберем, че това може да стане огромен проблем за Apple. Средната годишна работна заплата на един китайски работни в заводите за сглобяване на смартфони е 55 325 юана или $8 281. Американските работници в САЩ трябва да получават $42 000 годишни или 5 пъти повече.

И да не забравяме думите на покойния Стив Джобс, който през 2011 година съвсем ясно каза: „Тези работни места няма да се завърнат в САЩ, понеже сега в Китай се намира най-съвременната производствена структура в света“.

Някои считат, че президентството на Тръмп може дори да е изгодно за Apple, понеже Тръмп иска намаляване на корпоративните данъци, с което да провлече големите компании да се завърнат в САЩ. Но едва ли това се отнася за Apple, която съхранява над $200 милиарда в Ирландия, за да спечели от съвсем ниските ирландски корпоративни данъци.

trump-3

Fortune публикува важна подробност: най-големият актив на Тръмп на борсовия пазар са… акциите на Apple. Неговият дял в компанията е в размер на $1,25 милиона.

На пръв поглед, това би могло да успокои нервните инвеститори, понеже за какво му е на Тръмп да вреди на самия себе си? Но според отчетите също на Fortune, през месец юли 2015 година Тръмп е притежавал акции на Apple за $6,5 милиона. Очевидно е, че той през последната година активно се освобождава от акциите на Apple.

По всичко личи, че Apple ще има интересно бъдеще.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментатор
Коментатор

Абе да ги изплющи. Те това си и заслужават – огромни печалби и (почти) никакви данъци в USA, нито пък заплати освен на топ мениджмънта.

Баси глупаците чуЕк
Баси глупаците чуЕк

Ти понеже много ги разбираш нещата да те питам да не им сглобяваш платките в Китай, че говориш толкова плоско и глупаво като останалите 70% от нацията?

Баси глупака ↑ чуЕк
Баси глупака ↑ чуЕк

А ти да не мислиш, че някви инжинери им сглобяват телефоните умник?

Дончо
Дончо

Гигант? Произвежда 50-70млн.телефони и гигант.

my name
my name

Че ти колко произвеждаш 😀 ?