Дори затъмнени, сателитите на Starlink пречат на астрономическите наблюдения

0
720

Масивното съзвездие от спътници Starlink, изстрелвани от компанията SpaceX на милиардера Илън Мъск, продължава да бъде трън в очите на астрономите по целия свят.

Когато SpaceX за първи път започна да изстрелва спътниците, астрономите бързо разбраха, че те отразяват толкова силно светлината, че пречат да обсерваториите да могат да изучават космоса. SpaceX реагира на тези оплаквания, като започна да произвежда нови сателити, които отразяват светлината по-малко от останалите, наречени DarkSats. Сега обаче от журнала Scientific American съобщават, че дори обновените сателити все още са прекалено ярки, и това продължава да пречи на космическите проучвания.

Малки крачки

Последните наблюдения на тези нови „тъмни сателити“ показаха, че те отразяват светлината на половина по-малко от първоначално изстреляните спътници при полагането на основите на мрежата Starlink, съобщава SciAm. Това е значителен напредък, но сателитите все още създават значителни смущения за астрономите, чиито космически наблюдения са блокирани от светлинни ивици, докато спътниците преминават в орбитата.

„Не бих разглеждал DarkSat като решение, това по-скоро е една добра стъпка в правилната посока“, казва Джереми Треглоан-Рийд, астроном от Чилийския университет в Антофагаста, пред SciAm.

Високи залози

Астрономът от Университета във Вашингтон Мередит Ролс заяви пред SciAm, че най-големият проблем е, че ако SpaceX продължи да изстрелва сателити, без да отстрани проблема, за който астрономите сезират, други частни компании могат да последват примера и да започнат да изстрелват собствените спътникови мрежи, без изобщо да вземат предвид нуждите на астрономите и да се съобразят с тяхното мнение.

Засега учените не виждат решение на проблема, а предложеният от Илън Мъск вариант, е крайно неудовлетворяващ за тях: милиардерът беше предложил на астрономите да започнат изстрелването на нови орбитални обсерватории, които да са извън полезрението на спътниците му, за да няма блокиране на видимостта.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари