fbpx
4.1 C
София

Доставката на компютри с рекорден спад в края на 2022

Икономическата криза и възстановяването след пандемията нанесоха съкрушителни удари

Най-четени

Икономическите анализатори очакваха сериозен спад в търсенето на компютри към края на 2022 г. и техните прогнози се оказаха ужасяващо точни. Според агенциите Gartner и IDC доставката на компютри е спаднала с повече от 28% на годишна база за четвъртото тримесечие на 2022 г. Това е най-големият регистриран спад, откакто Gartner следи пазара на компютърни конфигурации от 1990 г. насам.  И двете маркетингови агенции отбелязват спад от 16% на доставките за цялата 2022 г. в сравнение с предходната.

За някои производители сривът е повече от съкрушителен. На първите три позиции в тази печална класация са Lenovo, HP и Dell, като техните доставки бележат спад в рамките от 29% до 37% за края на 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 г. Според Gartner производителят Acer е бил празен от потресаващ спад от 41%. Четвъртата позиция се заема от Apple, но американският гигант бележи намаляване само с 10%.

Анализаторите са категорични, че за тези спадове има две основни причини

През 2021 г. продажбите на компютри постигаха рекордни нива, тъй като хората продължаваха да работят от домовете си по време на COVID пандемията, но интересът се срина след като постепенно всички започнаха да се връщат в офисите си. Освен това влошаващият се икономически климат в цял свят остави хората с по-малко пари за харчене за нови машини или за компоненти за ъпгрейдване. С две думи, една част от клиентите вече имат нови компютри,а другата нямат средства да си позволят такава покупка.

Все пак, ако данните от 2022 г. се сравнят с тези от годините преди пандемията ще се види, че стойностите остават прилично високи. Търсенето определено спада, но пазарът е в по-добро състояние от преди години.

Специалистите не очакват продажбите на компютри да достигнат върхови стойности в скоро време. Според тях за възстановяване ще може да се говори най-рано през 2024 г. Така производителите на компютри и компоненти трябва да се подготвят за стресов период и да се надяват, че ще могат да го преминат с нови дизайнерски предложения и намаляване на цените.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини