fbpx
16.8 C
София

Доставките на компютри бележат ръст за първи път от 7 години

Най-четени

След седемгодишен спад, продажбите на персонални компютри нарастват през 2019 г. в сравнение с преходната 2018 г. според нови доклади от IDC и Гартнър.

Това увеличение на продажбите обаче до голяма степен е обусловено от търсенето на ъпгрейти до Windows 10, тъй като още в края на 2018 г., Microsoft оповести, че поддръжката на вече остарялата Windows 7 ще бъде прекратена в началото на 2020 г., което се случи вчера.

През четвъртото тримесечие на 2019 г., глобалните доставки на настолни компютри възлизат на 70,6 милиона броя според Гартнър и тази цифра представлява увеличение с 2,3% спрямо същия период миналата година. За цялата година са продадени 261,2 милиона компютъра и това показва темп на растеж от 0,6% спрямо 2018 г.

Сега може би е най-подходящото време за закупуване на нов компютър

IDC съобщи, че доставките на компютри за четвъртото тримесечие са в размер на 71,8 милиона броя, което представлява ръст с 4,8%. През 2019 г. пратките са достигнали 266,69 милиона, което показва увеличение с 2,7 % спрямо 2018 г.

Причината, поради която данните за продажбите на настолни компютри на Гартнър и IDC се различават е, че двете компании определят пазара малко по-различно. Гартнър включва в статистиката си всички настолни компютри, преносими компютри и ултрамобилни устройства като Microsoft Surface, но не и Chromebook и iPad. IDC от друга страна, преброява настолните компютри, преносимите компютри, работните станции и Chromebook, но е и таблети или x86 устройства в своите цифри.

Ръст на пазара на персонални компютри

Докато Windows 10 беше пуснат за първи път през 2015 г., много потребители и дори фирми не са склонни да преминат към най-новата операционна система на Microsoft. Тъй като Windows 7 вече няма да получава актуализации по сигурността, много клиенти най-сетне взеха решение да инвестират в нов хардуер (компютър), тъй като почти всички нови, сглобени, готови устройства на пазара се доставят с Windows 10.

Тези ъпгрейди ще помогнат на пазара на настолните компютри да расте в краткосрочен план, но според IDC и Гартнър, за да видим продължаващ растеж в дългосрочен план са необходими иновации, каквито към момента не се правят. И двете фирми също отбелязаха в своите доклади, че недостигът на настолни процесори на Intel продължава да се отразява на пазара през четвъртото тримесечие на 2019 г. IDC отбелязва, че AMD процесорите до известна степен облекчават този проблем.

Според докладите на двете компании Lenovo, HP и DELL заемат позициите си като „тримата големи“ производители, които взети заедно са доставили 65 процента от компютрите на пазара миналата година.

Старшият главен анализатор в Гартнър Микако Китагава предостави допълнителна информация за последния доклад в изявление, казвайки:

„Пазарът на персонални компютри отбеляза ръст за първи път от 2011 г., воден от оживеното търсене на бизнеса за ъпгрейд до Windows 10, особено в САЩ, EMEA и Япония. Очакваме този растеж да продължи и през тази година, дори след като поддръжката на Windows 7 приключи. Все още много корпоративни клиенти в Азия, Евразия и Тихия океан не са надстроили системите си и тепърва предстоят още свежи приходи.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

PeStudio 9.35