fbpx
8.5 C
София

Доставките на преносими компютри се понижават до 10-годишно дъно през това тримесечие

Най-четени

Миналата година се характеризираше с рязък спад в търсенето на преносими компютри, както отбеляза TrendForce, което доведе до спад на доставките с 24,5% на годишна база до 186 милиона броя. Доставките могат да спаднат с още 7,8% до 171 милиона през тази година, а първото тримесечие на тази година ще се характеризира с десетгодишен минимум в доставките на преносими компютри.

В проучването се отбелязва, че опитите на доставчиците да привлекат клиенти с отстъпки не са били особено успешни през последното тримесечие. Производителите намалиха цените на пазарите в САЩ и Китай, но тези мерки не доведоха до желаните резултати. Високите инфлационни очаквания продължават да потискат покупателната активност и сегментът на преносимите компютри не прави изключение, особено като се има предвид високият темп на растеж на продажбите по време на пандемията. Всъщност търговците на дребно трябва да работят по изпразването на складовете си до второто тримесечие на тази година включително.

Само през първото тримесечие на 2023 г. доставките на преносими компютри ще намалеят до 35,1 млн. единици, което представлява спад от 9,5 %. Това ще бъде в съответствие със сезонния минимум, който се наблюдава от десетилетие. В очакване на традиционния празник в Китай в края на януари производителите на преносими компютри натрупаха запаси в края на миналото тримесечие, а новите доставки през настоящото тримесечие ще бъдат по-малки по размер.

TrendForce очаква спадът в доставките на преносими компютри през първото тримесечие да се обърне през второто тримесечие със 17,8% последователно увеличение, което да се забави до 13,7% през третото тримесечие, а през четвъртото тримесечие на тази година да бъдат доставени едва 2,2% повече преносими компютри, отколкото през третото. Ще може да се говори за известно стабилизиране на ситуацията с доставките.

Сред другите важни пазарни тенденции експертите на TrendForce посочват желанието на производителите да преместят заводите за сглобяване на преносими компютри извън Китай. Договорните производители Compal, Wistron и Foxconn вече започнаха да разширяват производството на преносими компютри в Китай. Местната работна сила, която е многобройна и млада, е по-достъпна от китайските си колеги, а единственият проблем за участниците на пазара е все по-сложната логистика на компонентите, повечето от които все още трябва да се доставят от Китай.

Един от големите американски доставчици на преносими компютри (в това число и Dell) заяви пред TrendForce, че целта му е да намали зависимостта от китайската производствена база до 20 или 30 % до 2027 г. До края на тази година до 20% от устройствата на марката ще трябва да се произвеждат във Виетнам.

Друг доставчик на лаптопи под известната американска марка, който може да се похвали, че използва в тях процесори по собствен дизайн (досещаме се, че това е Apple), тази година ще увеличи дела на сглобените във Виетнам лаптопи в структурата на производството си до 10%.

Определен трети доставчик на преносими компютри на американския пазар е готов да предприеме втори подход, за да намали зависимостта си от Китай. Той възнамерява да сглобява устройствата в близост до границата със САЩ – в Мексико. За индийския пазар производителят е готов да започне производство на устройства в тази южноазиатска страна. Местният пазар е интересен, тъй като населението на Индия може да изпревари това на Китай още през тази година, а доставчиците на електроника се опитват да се позиционират благоприятно с оглед на перспективата за увеличаване на обема на продажбите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини