Доставките на хард дискове ще се възстановят до есента, но цените остават високи

0
51

Пазарните анализатори на IHS iSuppli и Coughlin Associates предвиждат, че доставките на твърди дискове ще се върнат към нормалните си нива по някое време през третото тримесечие на тази година. За съжаление това не означава, че ще има и нормализиране на цените, които в момента са доста завишени. Тяхното падане ще видим не по-рано от 2014 година, съобщи Tech Spot.

И двете анализаторски фирми са единодушни, че възстановяването на производителите на твърди дискове вече е започнало и нещата се подобряват с всеки изминал ден. Повече спадове не се очакват, освен ако отново не се случат някакви непредвидени кризисни ситуации. С всяко следващо тримесечие световният пазар на хард дискове ще укрепва все повече.

Нуждата от твърди дискове все още доста надвишава предлагането, което води до завишаване на цените. Първото увеличаване в производството се очаква чак през лятото. Дотогава положението остава сложно.

Цените няма да паднат веднага, защото производителите имат извънредни разходи за възстановяване на заводите си след природните бедствия, а стойността на компонентите, от които се правят дисковете също скочи. Важен фактор са и сливанията между водещи производители, които намалиха конкуренцията на пазара. Seagate и Samsung вече са едно цяло. Същото важи за Western Digital и Hitachi GST.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари