Доставчикът на батериите на Ford F-150 EV получи 10-годишна забрана да работи в САЩ

6
3293

През май 2019 г. Американската комисия за международна търговия гласува да започне разследване на SK Innovation, корейски доставчик на батерии, въз основа на твърденията от страна на конкурента LG Chem, че SK Innovation е откраднала ценни търговски тайни по отношение на производството на батерии за електрически превозни средства. Сега USITC излезе с официално решение и то никак не изглежда да бъде в полза на SK Innovation или автомобилните производители, които разчитат на нейните компоненти.

USITC издаде 10-година забрана на SK Innovation за внос на компоненти и батерии за електрически превозни средства на територията на САЩ, съобщават от Bloomberg, позовавайки се на информация от официалния уебсайт на USITC. След разглеждането на допълнителните твърдения, че SK Innovation е унищожила доказателства, които биха могли да помогнат на LG Chem да докаже своите твърдения, USITC стигна до решението си тази седмица, като приключи разследването, започнало преди близо две години.

SK Innovation обаче не е принудена да спре веднага работата и доставките си на територията на САЩ. Компанията получава 4-годишен гратисен период, в който може да продължи да внася компоненти за предстоящия електрически автомобил на Ford F-150 и получи двугодишна отсрочка, в която може да продължи да доставя компоненти за предстоящите електромобили на американския пазар на Volkswagen, която работи по електрически автомобил с MEB архитектура.

„Решението на ITC подкрепя нашите планове да пуснем изцяло електрическия Ford F-150 на пазара в средата на 2022 г.“, заяви говорител на Ford в изявление. Освен това, в публикация в Twitter, главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли се надява двете компании да постигнат доброволно споразумение, което ще бъде „в най-добрия интерес на американските производители и работници“.

„Продължаваме да анализираме решението на Американската комисия за международна търговия и неговото въздействие върху Volkswagen“, каза говорител на автомобилния производител.

Представители на LG Chem и SK Innovation са отговорили на исканията за коментар. SK Innovation заяви пред Ройтерс, че „съжалява“ за решението на USITC, докато LG Chem го адмирира.

Вероятно въпросните превозни средства ще изискват някои модификации, за да побират батерии и компоненти от различни доставчици, но въпросът за това колко точно работа ще се изисква предстои да се разбере. Според Bloomberg през май Ford е заявила пред USITC, че „EV батериите не могат просто да се сменят като батерии във фенерче.“

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари