fbpx
22.4 C
София

Достъпът до интернет е фундаментално човешко право

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Проучване поръчано от BBC World Service е показало, че 4 от всеки 5 човека смятат, че достъпът до интернет е тяхно фундаментално право. В изследването са участвали хора от много държави.

Били са анкетирани са 27 хиляди възрастни индивиди от 26 държави. Финландия и Естония вече са включили в своето законодателство текстове, в които се казва, че правото на достъп до световната мрежа се полага по право на техните граждани. Международни организации, сред които и ООН, работят активно за универсализирането на достъпа до интернет.

„Правото на хората да комуникират не може да бъде игнорирано. Интернет е най-мощният източник на просветление, който е създаван някога. Правителствата трябва да гледат на световната мрежа като на важна базисна инфраструктура каквито са пътищата, сметищата и водохранилищата. Обществото ни е навлязло дълбоко в етап на интензивен обмен на информация и всички трябва да имат възможност да участват.” е казал доктор Хамадун Туре, който е генерален секретар на Международния телекомуникационен съюз.

Изследването изготвено от GlobeScan е разкрило, че има разделение на мненията относно това, каква трябва да бъде ролята на държавата при контрола на съдържанието в интернет. Потребителите от Южна Корея и Нигерия са категорични, че правителството не трябва да участва в регулацията на световната мрежа. За сметка на това, по-голямата част от китайците и европейците са на обратната позиция. В Обединеното кралство например, 55% от хората вярват, че трябва да има някаква форма на регулация от страна на правителството в интернет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини