Бизнесменът заведе съдебно дело срещу новозеландските и американските власти.

Ким Дотком по съдебен път изисква от правителството на Нова Зеландия няколко милиарда долара компенсация за незаконния арест по недействителна заповед. Дотком обвини органите на държавата в небрежност и злоупотреба с властта, което е довело до унищожаването на високодоходната онлайн услуга Megaupload.

Това се отнася до полицейската акция преди 6 години. Въпреки че обискът е извършен по отношение само на нарушаване на авторски права, той е бил особено агресивен и е напомнял на военна операция. Действалият под натиска на американските власти и холивудски компании елитен новозеландски отдел за борба с тероризма е провел обиска в дома на Дотком и го е задържал заедно с жена му и детето му.

Дотком счита, че действията на властите противоречат на законодателството на Нова Зеландия и виновните трябва да отговарят. Миналия месец той подаде молба до Върховния съд на Нова Зеландия с искане от американските и новозеландските власти на компенсация за нанесения ущърб.

Според съдебния иск, обискът е извършен по недействителна заповед, за което полицията е премълчала. А окръжният съд е нямал достатъчно причини да реши екстрадиране за извършените престъпления.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари