Дотком предупреди Нова Зеландия да не следва САЩ в шпионажа

0
49

Скандалните разкрития около шпионажа на Американската агенция за национална сигурност хвърлиха светлина върху съюза за обмен на разузнавателна информация, начело с Вашингтон. Една от жертвите на незаконно наблюдение и подслушване от страна на страната членка Нова Зеландия, Ким Дотком, предупреди страната си да не следва Щатите “в тъмните векове на шпионажа.”

Ким Дотком, създателят на Megaupload, бе наблюдаван от шпионска агенция в Нова Зеландия по заповед на американските власти. Той каза на парламентарно изслушване, че предложен закон за разширяване на възможностите за наблюдение ще направи следенето на новозеландските граждани по-лесно за САЩ и други страни.

“Трябва да избегнем това да последваме сляпо Щатите в тъмните векове на шпионажа”, каза Дотком по повод предложения закон.

Миналата година правителствено разследване разкри, че Новозеландското бюро по сигурност на комуникациите е действало извън рамките на закона, предоставяйки на американските власти информация за Дотком, който е немски гражданин с постоянно пребиваване в Нова Зеландия. През януари 2012-та щатските власти дори нахлуха в дома на предприемача и го задържаха. Дотком и колегите му бяха арестувани по обвинения на САЩ за онлайн пиратство, пране на пари и рекетьорство. Сега те са пуснати под гаранция, но пътуванията им са ограничени. Съдът постанови, че този арест също е бил нелегален.

Изслушването постави министър-председателя Джон Кий лице в лице с Дотком за първи път след ареста на интернет предприемача.

Дотком сподели, че неговият опит е показал, че “злоупотребата с правомощията за шпиониране не е ограничена в проблемите с националната сигурност … Новозеландското бюро по сигурност на комуникациите бе замесено във внезапното нахлуване в дома ми, подкрепяйки обвинения за нарушения на авторски права, които нямат нищо общо с тероризма или националната сигурност.”

Към момента Новозеландското бюро по сигурност на комуникациите може да следи чужденци, макар че наблюдението на новозеландци е нелегално. В светлината на случая Дотком, правителството се опитва да промени законите така, че и гражданите и постоянно пребиваващите в страната да бъдат включени в списъка.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари