fbpx
5 C
София

Дотком: Следенето ще струва скъпо на САЩ

Най-четени

В отговор на растящите страхове от следене от страна на правителствата, преди няколко дни Ким Дотком обяви, че части от компанията му ще бъдат пренесени в Исландия, ако това е нужно, за да пази информацията на потребителите си на сигурно. Дотком също така каза, че широкото наблюдение ще има сериозни финансови последици за САЩ.

Ким Дотком обяви евентуалното преместване на някои части на Mega отвъд океана във връзка с нови закони, които могат да бъдат приети в Нова Зеландия и целят да разширят властта на правителството да следи гражданите си.

Дотком е бил жертва на неконституционно наблюдение от САЩ, но и от местната служба за сигурност GCSB. След дело с вторите, Дотком доказа, че следенето му е било в противовес със закона. След тези незавидни случки в живота си, Дотком се превърна в истински борец за правда и свобода в интернет пространството и извън него, а напоследък съсредоточава усилията си срещу гореспоменатият законопроект. Дотком обяснява защо вижда евентуалния закон като заплаха:

“Щатското правителство и другите партньори на Five Eyes (Обединеното кралство, Канада, Австралия и Нова Зеландия) имат споразумение да тласкат към нови закони за шпионаж, които ще ги снабдят с вратички към всички интернет инфраструктури и услуги. Правителството на Нова Зеландия в момента се опитва агресивно да разшири властта на GCSB, в резултат на което услугите, които криптират информацията си, ще са принудени да им дадат достъп до разшифроването ѝ.”

Ето защо Дотком се притеснява – всички файлове от Mega са криптирани до там, че самата компания не знае каква е информацията, която пренася. Ако законът бъде гласуван и приет, всичко това ще трябва да се промени, но Дотком обещава, че това няма да се случи:

“Mega няма ключовете за разшифроване благодарение на дизайна си и никога няма да ги има. Компании като Mega ще трябва да потърсят държави, които се интересуват от основните човешки права като лично пространство и свобода на словото”, каза той.

Дотком не даде списък на такива държави, макар че определи малките нации и по-специално тези с малко врагове като добър избор. Все пак, една определена страна е сред първенците.

“Исландия е малка приятелски настроена държава без врагове. Те не шпионират света и не им пука. Страни като Исландия ще изпъкнат сред интернет услугите. Има огромни възможности за малките нации сега, защото бизнесите ще се изнесат от САЩ, търсейки си нов дом”, предрече Дотком.

“Мисля, че все повече и повече интернет бизнеси ще сметнат обстановката в Щатите за враждебна и ще се преместят другаде. Кой вече иска да пази деликатна информация на американски сървъри? В следващите десет години ще видите намаляване на интернет гигантите от САЩ и възход на интернет компаниите извън САЩ, които ги е грижа за личното пространство на потребителите”, каза той.

Но може ли страна като Исландия да се справи с рязък поток от технологични компании, имайки предвид сегашната инфраструктура?

“Исландия има ограничена свързаност”, признава Дотком. “Но засега е чудесна опция. И други ще излязат. Сигурен съм. Вече сме основали компания в Исландия.”

Според Дотком Щатите няма да привличат нови компании в бъдеще:

“Щатите са на път да унищожат лидерството си в интернет икономиката. Масовото следене и екстремизмът в сферата на авторските права ще струват на икономиката на САЩ по-скъпо, отколкото която и да е терористична атака или пиратство”, каза той.

Ким Дотком заключи: “Помнете, местете интернет бизнеса си към по-малките страни, които не са замесени в конфликти и следователно не са част от програма за масов шпионаж. Търсете страни, които имат здрави закони за личното пространство и човешките права. Стойте далеч от САЩ. Не хоствайте и един сървър там.”


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини