fbpx
4.8 C
София

До края на годината се очаква разбиване на SHA-1 шифрирането при цена $75 000 чрез нает електронен облак

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Известният експерт в областта на компютърната безопасност Брус Шнайдер съобщи, че съставената от него преди три три години прогноза за устойчивостта на хеширащия алгоритъм SHA-1 се е оказала твърде оптимистична и първата реална атака по подбор на колизии за шифриращия алгоритъм SHA-1 може да се очаква не през 2018 година, а до края на тази година – тоест до два-три месеца. Да си припомним, че Шнайдер прогнозира, че през 2012 година разходите по разбиването на SHA-1 са в рамките на 2 милиона американски долара, за 2015 година прогнозата бе $700 хиляди, към 2018 година – $173 хиляди и към 2021 година разходите по подбор на колизии за SHA-1 ще са в рамките на 43 000 щатски долара.

 

Група експерти от Холандия, Франция и Сингапур създаде оптимизиран метод за подбор на колизии за компресиращата функция в SHA-1 (но не и за самия алгоритъм SHA-1), който съществено понижава времето на атаката и нейната цена. Тестовете показаха, че новият алгоритъм за разбиване на SHA-1 може да извърши подбор на префикса само за 9-10 дни на клъстър от 64 GPU. Цената на тези изчисления при използване на електронния облак Amazon EC2 е около $2000. Съответно, подбора на реална колизия за SHA-1 се оценява на 48 до 78 дни при наемане на клъстър от 512 GPU. Цената на тези изчисления при използване на Amazon EC2 е 75-120 хиляди щатски долара.

 

Препоръчва се прехвърлянето на SHA-1 в класа остарели технологии. Ситуацията се усложнява от това, че около 28% от уеб-сайтовете в Глобалната мрежа използват SHA-1 за заверка на своите HTTPS сертификати.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини