До началото на IPO на Google остават броени дни

1
2

Интернет търсачаката Google може да даде началото на своето първично публично предлагане /IPO/ най-късно до следващия вторник, разкри The Wall Street Journal, позовавайки се на източници от компанията. Според изданието много взаимни и хедж фондове са готови да играят с най-високите цени за акция на търсачката. Ръководството на компанията успя да изнерви инвеститорите, след като обви в пълна мъгла параметрите на сделката, съобщавайки само детайли от нея, през определен период. Реално приемането на поръчките започна още в петък, когато Google отвори специален сайт, в който инвеститорите подават своите заявки според правилата на холандския аукцион. При него всички поръчки се сортират и се определя една средна цена, след което всеки желаещ преценява дали да закупи акции. В сайта за IPO на компанията се приемат само поръчки от резиденти на САЩ. Реално след обявяването на средната цена IPO се счита за започнало. Очаква се компанията да набере капитал около 3 млрд. USD чрез 24.6 млн. акции. Тя ще се листва на Nasdaq с тикер GOOG.

Около сделката не липсват и притеснения. Големи институционални инвеститори алармираха, че повечето дребни инвеститори може да разпродадат акциите си дни след приключването на предлагането, когато акциите вече се търгуват на борсата.

Източник: IT in the press

ДОБАВИ КОМЕНТАР

1 коментар за "До началото на IPO на Google остават броени дни"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
jean_lesn
jean_lesn

Това ще е едно от най-големите IPO в историята. Притесненията на по-дребните инвеститори идват от високата долна граница за акция – 108$.Няма да има особено голямо пространство за покачване на цената на акциите. Повечето от дребните инвеститори изчакват да видят какво ще стане. Наближаващото събитие привлече вниманието на хората и относно възможната употреба на търсачката от хакери, обвинения, които не ми изглеждат реалистични.