И в момента гражданите могат да спестят значителна част от взаимодействието си с институциите, без да е необходимо да ги посещават на място.

Основен източник на корупционен риск са възможностите за директен контакт между администрацията и гражданите, неизчистените процеси и процедури, липсата на прозрачност и проследимост на дейността на администрацията. Това заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Атанас Темелков в изказване на международния форум „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“. Дискусията се проведе под патронажа на държавния глава Румен Радев.

Мудна и тромава са дългогодишни етикети на администрацията в България – непрозрачната, непредсказуема и безотчетна среда поражда условия за разгръщане на корупционни практики. Този проблем не може да се реши с магическа пръчка и за ден, а с последователни усилия за намаляване на административната тежест за гражданите и за бизнеса и с ограничаване на директния човешки контакт с администрациите чрез средствата на електронното управление, посочи Атанас Темелков, който открои основните акценти в политиката за е-управление.

И в момента гражданите могат да спестят значителна част от взаимодействието си с институциите, без да е необходимо да ги посещават на място. Едва около 5-6 на сто потребителите обаче се възползват от тези възможности. Вече бяха премахнати и редица удостоверителни услуги, които администрациите не изискват от гражданите и от бизнеса. Трябва обаче да продължи промяната на вътрешните процеси в самите администрации, които все още блокират процеса по премахване на удостоверителните услуги, посочи Атанас Темелков.

Промяна на модела на финансиране на електронното управление, концепция за управление на жизнения цикъл на информационните ресурси на администрацията, както и промяна на над 250 нормативни документи, които все още изискват мокър печат и подпис върху хартиен носител, са сред приоритетите в работата на ДАЕУ. Ще бъдат променени също координацията и контролните механизми в областта на електронното управление, като се предвижда въвеждане на институцията на Главен информационен мениджър на е-управлението.

Всеки гражданин ще може да проверява данните, съхранявани за него в държавни регистри и да контролира тяхната актуалност. ДАЕУ вече разполага и с решение за защита на личните данни, а от началото на юни т.г. за гражданите е достъпна публична електронна административна услуга, която им позволява да достъпват по електронен път здравното си досие, допълни Атанас Темелков.

Държавната агенция за е-управление разработи и предстои въвеждането на основен работен процес на електронните услуги за гражданите и за бизнеса. Това означава, че процесите, които стоят зад всяка електронна административна услуга, ще бъдат еднотипни за всяка администрация, като всички системи в администрацията ще бъдат осигурявани от едни и същи централизирани модули за услуги от т.нар. 4 ниво (включват електронно заплащане и получаване на услугата).

До ноември 2018 г. всички администрации ще обменят документи помежду си изцяло по електронен път. До момента от 560 административни структури над 320 вече имат такава възможност, обяви още председателят на ДАЕУ.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

„До ноември 2018 г. всички администрации ще обменят документи помежду си изцяло по електронен път“
…и ще го начукат дружно на народа.

Киро
Киро

Те миналия месец НАП направи мега яката промяна в защита от нерагламентиран достъп до данните на хората, като освен ЕГН вече изисква и дата на раждане. Която няма как да се знае. Това, че някой ти е узнал ЕГН то и решава да ти търси данни вече е безсмислено. Нали не ти знаят датата на раждане.

Кольо
Кольо

Съответните данни ги има на много места и по света и у нас. Вече отдавна изтекли. И в легалните мрежи, и в дарквеба. Що си мислиш, че някой ще седне да търси точно в НАП тия данни, пък и корупцията не се е свършила сред служителите.

veseln
veseln

Като ще могат (аз лично не го вярвам) да си менкат информация, ще спрат ли да искат чували с хартиени документи от хората? А дано, ама надали…