До 2019 г. една трета от потребителите ще управляват компютрите си с помощта на жестове и глас

0
20

С неотдавна появилите се в сектора на настолните компютри и ноутбуци 3D-камери и с пускането на операционната система Windows 10 с личния асистент Cortana, жестовете и гласът стават допълнителни инструменти за управление на компютъра, заедно с клавиатурата и сензорния интерфейс.

Експертите на изследователската компания Gartner прогнозират, че до 2019 г., под управлението на Windows 10 ще работят повече от 60% от използваните в света компютри. По-рано експертите прогнозираха рекордно бързо налагане на новата платформа в корпоративния сектор, очаквайки, че до януари 2017 година преход към Windows 10 ще направят около 50% от предприятията.

„Ако поне половината от потребителите на Windows 10 започнат да управляват компютрите си с помощта на жестове или глас, тази функция ще се използва от една трета от световния компютърен парк“ – коментира анализаторът от Gartner Лилиан Тай.

„Гласовият контрол и жестовете носят със себе си нови възможности за използване и повишаване ефективността в комерсиалния сектор. Например, намирайки се в полеви условия, служителите ще могат да получат достъп до нужните им файлове и документи, без да докосват компютъра, а с помощта на жестовете ще прелистват страниците. В домашна среда, управлението с жестове и глас също е удобен начин за взаимодействие с компютъра. Така, че простото движение на китката на ръката пред екрана ще може да прелисти страницата на една готварска книга по време на готвене или да отворите браузъра, за да намерите и поръчате необходимите Ви продукти“ – обяснява експертът.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за