До 2030 година САЩ ще изгради нови морски вятърни централи с обща мощност 30 GW

1
439

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън представи нов план за развитието на морската вятърна енергетика за следващите 10 години. Основната цел е да бъде изградена серия зелени проекти с обща мощност 30 гигавата в залива на Ню Йорк и в други американски региони, като това трябва да стане най-късно до 2030 година. Според предварителните разчети, цялостната реализация на този проект ще осигури възобновяема енергия за 10 милиона американски домакинства, ще намали емисиите от въглероден диоксид със 78 милиона метрични тона годишно и ще създаде над 77 хиляди работни места.

Администрацията на президента ще даде от бюджета на САЩ над $12 милиарда за поддръжката на новите вятърни електроцентрали, които ще бъдат изградени и на двете крайбрежия на Северна Америка. Част от тези средства ще бъде използвана за строителството на заводи за производството на самите вятърни генератори, както и за новите морски съдове, които ще бъдат използвани за изграждането на океанските вятърни електроцентрали. Според правителството, тези инвестиции ще създадат 44 хиляди работни места за специалисти, които ще обслужват тези вятърни паркове, както и допълнителни 33 хиляди работни места за косвена поддръжка на зелената енергетика.

Като най-перспективно място за изграждането на подобна вятърна ферма се счита залива на Ню Йорк и по-точно сравнително плиткия регион близо до Лонг Айлънд и Ню Джърси.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари