fbpx
0.8 C
София

До 60% от електромобилите Porsche Taycan имат сериозни проблеми със зареждането – компанията знае за тях, но ги крие

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Според анонимен източник, работещ в централата на Porsche в Цуфенхаузен, Германия, „шест от десет Porsche Taycan“ имат проблеми с тяговия акумулатор, поради което клетките са повредени и се нуждаят от смяна, а в някои случаи това може да доведе до пожар. Автомобилният производител, твърди източникът, крие проблема от обществеността и го решава по нееднозначен начин.

Според информатора, сегашното бордово високоволтово зарядно устройство не контролира достатъчно добре процеса, като презарежда батериите и причинява прегряването им. От съображения за безопасност, прегрятите клетки се изключват и изолират, намалявайки общия капацитет на батерията и съответно пробега на автомобила. Проблемът възниква, когато батериите се зареждат при нисък променлив ток до 7,5 kW, което е най-често срещаният сценарий, например в домашни условия. Tesla предложи да помогне на Porsche и да реши проблемите, но компанията заяви, че може да се справи и сама.

Компанията има подробна статистика за всички свързани с проблема инциденти, но умишлено е взела решение да не сменя бордовото зарядно устройство, твърди информаторът. За да компенсира намаления пробег, Porsche отключва запазения и неизползван капацитет на батерията, като уверява собствениците на автомобили, че проблемът е отстранен, въпреки че повредените клетки все пак остават в колата, представлявайки потенциална заплаха.

Ако властите в която и да е страна изискват изтеглянето на електромобилите Taycan за смяна на зарядните устройства и батериите, това ще доведе до разходи на стотици милиони евро за компанията. Изтеглянето може да засегне, според информатора, 60 хиляди автомобила по света. Porsche може да очаква репутационни разходи, мащабите на които са сравними със скандала, в центъра на който се оказа VW Group през 2015 г.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини