fbpx
17 C
София

До 80% от работните места в САЩ са в риск от ИИ – ето кои индустрии са най-застрашени

Най-четени

Системите с изкуствен интелект, подобни на ChatGPT, ще окажат влияние върху 80% от работните места в САЩ. Начело на списъка ще бъдат личните финансови консултанти и брокери, застрахователите и обработващите данни.

Най-голямо „излагане на риск“ се пада още на работни места , като математици, счетоводители и писатели, както и на професии с годишен доход от поне 80 000 долара.

Предупреждението идва от официално проучване на OpenAI.

Това са създателите на ChatGPT, които са работили по научния с Университета на Пенсилвания. Екипът е установил, че около 15% от всички работнически задачи могат да бъдат изпълнени значително по-бързо от ИИ и със същото ниво на качество.

Опасенията, че софтуерът ще премахне човешките работни места се появиха по целия свят след пускането на ChatGPT през ноември. Способността му да изпълнява професионални задачи като писане на имейли и автобиографии.

Изследователката от OpenAI Памела Мишкин написа в Twitter: 

Днешните GPT могат да правят много. През последните няколко години ставаме свидетели на това как те стават все по-добри в решаването на все по-сложни задачи с все по-малко примери за все по-малко допълнителни действия и напътствия. Документът разглежда тази тенденция, а не някой конкретен модел, наличен днес.

В проучването са анализирани 1016 професии и техните 19 265 задачи.

Използвани са данни за заетостта и заплатите за 2020 и 2021 г., предоставени от Бюрото за трудова статистика. Екипът прави кръстосан анализ на данните спрямо възможностите на изкуствения интелект, за да види кои длъжности могат да работят по-гладко, когато се извършват от технологията.

Общите изводи показват, че поне 10% от работните задачи са засегнати от моделите, докато при около 19% от работниците може да се наблюдава въздействие върху поне 50% от задачите им.

Екипът е разгледал излагането на риск при формулирането на списъка с рискови работни места. Той включва основни умения на професии като активно слушане, говорене и критично мислене, които ИИ е предназначен да изпълнява.

Проучването определя 86 професии като „напълно изложени“ на въздействието на ИИ. Няколко от тях получават 100-процентова оценка. Сред тях са някои юридически лица, секретари, мениджъри на клинични данни, уеб дизайнери и журналисти.

Графичните дизайнери, маркетинговите стратези и финансовите мениджъри обаче получиха по-малко от 15 процента степен на засегнатост.

По-ниско платените професии, като миячи на съдове, електротехници и фризьори, също са защитени от ИИ.

И въпреки че фармацевтите, адвокатите и астрономите имат среден доход от 81 980 долара, при тези професии също не е установено високо ниво на излагане на риск.

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман вече заяви, че ChatGPT трябва да се разглежда като инструмент, а не като заместител на човешкия работник. Но има достатъчно данни, които сочат обратното. Включително и от OpenAi, която той представлява.

Проучването е публикувано в arXiv.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини