Дрон с водородно гориво се задържа във въздуха шест пъти по-дълго от електрическите модели

1
1254

Дронът, създаден от специалистите на британската компания Productiv, издигна във въздуха полезен товар с тегло 5 килограма – повече от 25% от неговото собствено тегло. Новият дрон премина бариерата от един час автономен полет, която не е преодоляна от електрическите дронове. Сега започват тестовете на необичайния летателен апарат в реални условия.

Иновативният дрон се разработва в рамките на проекта Rachel по поръчка на филмовата компания Productiv. Водородните горивни елементи са разработени от специалистите на компанията Intelligent Energy, специализирана в производството на леки и мощни батерии за дронове.

Дронът с максимално тегло на излитане 20 кг извърши полет с продължителност 70 минути, използвайки резервоар с шест литра сгъстен водород. Аналогичните дронове Batcam с литиеви батерии се задържат във въздуха не повече от 12 минути, след което акумулаторните батерии трябва да се заредят отново.

Водородните горивни клетки имат редица преимущества. Това са бързото зареждане, ниското ниво на шума, нулевите емисии и значително по-дългото време на полет, в сравнение с батериите. Според специалистите на Productiv, това е революционна технология.

Устройството е направено във вид на квадрокоптер с четири рамена, на които са поставени по две противоположно насочени витла. В центъра е поставен микрокомпютъра DJI N3, използван за управление на полета. Там се намира и резервоарът за водород и горивният елемент.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Шишо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Шишо
Шишо

Браво! Това може, това прави цивилизацията!