Китай възнамерява през следващото десетилетие да стане не само лидер в сферата на изкуствения интелект, но и глобален доставчик на електрическа енергия.

Китай може да завземе света на електрическата енергия чрез своите нови кабели за свръхвисоко напрежение, които ще дадат възможност за доставяне на електричество и до най-отдалечените региони. КНР вече започна да завзема пазарите на Африка, Латинска Америка и южна Европа. И това е само началото на китайската глобална експанзия.

Кабелите за свръхвисоко напрежение (UHV кабелите) дават възможност за стоеж на електроцентрали далече от големите градове, както и да доставят електрическа енергия на богатите региони на запад. Твърде често на няколко хиляди километра.

Новите китайски суперпроводници се считат за аналог на междуконтинентална балистична ракета в сферата на енергетиката. UHV технологията за подаване на електрическа енергия се използва в Китай от почти 10 години. Държавата възнамерява до 2020 година да инвестира в това направление около $88 милиарда. Новата технология се използва за доставяне на електричество и до най-отдалечените райони на страната. С подобни технологии разполагат Siemens и ABB, но те още не ги използват мащабно.

При подаването на електрическа енергия на разстояние 2000 километра, загубите са едва 7%. Китайците споделят, че новите кабели са много подходящи за подаване на възобновяема енергия.

Financial Times съобщи, че благодарение на тази технология в Китай има излишък на електрическа енергия, която КНР е готова да подаде на съседните страни. Новата инициатива Global Energy Interconnection (GEI) е одобрена от Си Цзинпин и вече е част от националната стратегия за създаването на първата в света глобална електрическа мрежа.

Частните компании харесаха проекта и започнаха активно да инвестират в енергийната инфраструктура в чужбина. Един от главните привърженици на UHV технологията е State Grid – най-голямата китайска компания за пренос на електрическа енергия, която през 2017 година бе на второ място във Fortune 500. Банките на Китай също се включиха в GEI.

Според FT, през следващите пет години китайските предприятия възнамеряват да инвестират над $10 милиарда в 83 енергийни проекта в Латинска Америка, Африка и Европа. Ако се включат и кредитите, които китайските банки са подготвили за чуждестранни енергийни проекти, тази сума е около $123 милиарда.

Останалите числа са още по-впечатляващи. От 2013 година до февруари 2018, общата сума на международните транзакции между Китай и другите държави в сферата на енергетиката е нараснала с 92% и е малко над $452 милиарда.

Всички тези суми и бъдещи инвестиции имат една цел – създаването на глобална енергийна мрежа. Нещо като интернет, но електрически, който ще обхване целия свят. Китай няма да контролира еднолично тази мрежа, а отделните участъци от глобалната електрическа мрежа в отделните страни, ще бъдат свързани помежду си. По този начин по-лесно ще могат да бъдат разпределяни излишъците от електрическа енергия.

Китай е съставил най-подробен план за изграждането на глобалната електрическа мрежа. До 2020 година КНР ще инвестира в локални електрически проекти в другите страни. След това ще започне да обединява тези предварително подготвени проекти в единна енергийна система, създаването на която трябва да приключи през 2030 година.

Първите проекти са планирани за Бразилия, Португалия, Италия, Гърция, Мозамбик и Нигерия. Китай инвестира най-активно именно в тези държави, като обхваща и техните съседки. Северна Европа се отнася към проекта много внимателно и предпазливо.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
2 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
Fuck the USAСлавянски гювечBozi-azisaint_jazzdjagi Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ратнемок
Ратнемок

Какво мислят американските господари и българските подлоги по този въпрос?

Bozi-azi
Bozi-azi

Русофилистиците като теб да си гледат бедния мечок и да не се бъркат в работата на господарите. Марш в Сибир тролче гърбаво.

Fuck the USA
Fuck the USA

Ей, лизачо на американски задници! Русофобите сте гниди, които трябва да бъдат изчистени с газ (може и без мас) за да си отдъхне планетата от вас!

demoni1831
demoni1831

Не могат да се мерят с Гинка. Тя захранва Галактиката, а не някакъв си цял свят!

НямаЗначение
НямаЗначение

още един кандидат-господар на европейците

djagi
djagi

Абе днес, един приятел ми каза, че Ози Озбърн бил направил много повече магистрали от Боко Тиквоча. Да, така е.

saint_jazz
saint_jazz

Колко волта е това UHV

Славянски гювеч
Славянски гювеч

Русия и Ктаий са бъдещето на земята. Ако България стане президентска Република и Радев реши да ни върне в лоното на Влеиак Русия, аз ще гласувам за него с две ръце. Трябва да бъдем в един ОБЩ СлАвянски Съюз срещу ГЕЙСАЩ и техните господари, само така ще успеем. Браво на комунистически КИтай!