Дубайските власти следят Facebook изкъсо, като мярка за превенция на размирици

0
9

Властите в известния с богатствата си град Дубай следят отблизо всичко, което пишат техните граждани в най-голямата социална мрежа Facebook. Целта е да се пресекат в зародиш всякакви опити за пресъздаване на сценарии от сорта на тези, които видяхме в английската столица Лондон, информира Mobiledia.

Дубайската полиция комбинира информацията, която се пише в микроблогинг платформата Twitter и социалната мрежа Facebook за да предвиди и най-малките признаци на зараждащи се безредици и други потенциални нарушения на обществения ред. На прицел са и хората, които разпространяват слухове за лидерите на страната или обиждат ислямската религия в рамките на социалните мрежи. Те са застрашени от престой в затвора по силата на нов закон, който влезе в сила наскоро в Обединените арабски емирства – държавата където се намира самият Дубай.

Новият закон вече беше изпитан на гърба на пет блогъра, които призоваха за демократични промени в ОАЕ по време на събитията, които сега наричаме Арабската пролет. В момента блогърите са застрашени от влизане зад решетките, което може да продължи от един месец до три години.

Миналата година властите в ОАЕ поискаха от създателите на BlackBerry да им дадат механизъм, който позволява подслушването на разменяните криптирани съобщения в рамките на страната. От RIM се опитаха да протестират, но в крайна сметка склониха да изпълнят исканията на емирствата.


Полицейско BMW в Дубай

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за