fbpx
0.3 C
София

Дълъг COVID: пациент създаде приложение за проследяване на симптоми

Приложението Visible е насочено към хора със заболявания като синдром на хроничната умора.

Най-четени

Хари Лийминг усеща симптомите на т.нар. „дълъг COVID”, но в същото време вижда, че те не са разпознати от останалите и намира това за притеснително.

„Те (симптомите) станаха толкова тежки, че отидох до спешния център, но ме върнаха, като ми казаха, че имам безпокойство или декондициониране“, казва той. „Бях разочарован, че не ме взимат на сериозно“.

Сега той се надява да помогне на хората, които са в същото положение, като създаде набор от инструменти за проследяване на симптомите и тяхната активност. Приложението Visible е насочено към хора със заболявания като миалгичен енцефаломиелит, познато още като синдром на хроничната умора.

Лийминг, съосновател и изпълнителен директор на Visible, споделя, че неговата цел е да помогне на хората, изпаднали в такова състояние. Той иска и да даде решение как те да се справят със заболяването си и да не влошават своето здраве.

„Това, което правим, е да ви кажем по-рано, че претоварвате тялото си, за да намалим вероятността от срив“, казва той.

Лийминг още споделя, че психологическите фактори влияят на тези състояния и лечението трябва да бъде психосоматично. Също така, той се надява, че приложението може да даде повече яснота за „невидимите“ заболявания.

„Смятам, че най-големият проблем на дългия COVID и заболявания като синдрома на хроничната умора е липсата на диагностичен тест. Чрез Visible вече е възможно да се измерват подобни състояния. Това става чрез цифрови биомаркери, които ще ни помогнат да направим тези състояния видими (visible). Видими за пациентите така, че те да могат да се грижат за себе си, видими за лекарите така, че да могат да ги разпознаят и видими за учените така, че те да могат да ги разберат“.

Приложението е безплатно и елементарно – то проверява потребителите сутрин и вечер за различни симптоми, касаещи качеството на съня, пулса, вариабилност на сърдечната честота. Всичко това може да бъде измерено, когато поставите пръста си върху обектива на камерата на вашия смартфон.

„Изследванията показват, че вариабилността на сърдечната честота е намалена при хора с дълъг COVID и синдром на хроничната умора“, отбелязва приложението.

Лийминг добавя, че в началото на следващата година екипът планира да предложи абонаментна услуга, включваща преносими устройства за проследяване на допълнителни показатели. За разлика от фитнес приложенията, които карат потребителите да имат повече движение, Visible ще ви напомня да успокоите топката и да намалите темпото.

Лийминг и колегите му печелят 1 милион долара финансиране от фондове за здравеопазване. Те работят с учени и специалисти в областта на медицината и се надяват анонимните данни от приложението да станат част от голямо проучване, което да разкрие още повече неща.

Д-р Вики Мале от Imperial College в Лондон в момента е в процес на одобрение и финансиране за използване на данни от приложението, като поддържа и контролна група за изследване на симптомите на дългия COVID по време на различните етапи на менструалния цикъл.

„Това може да бъде от изключителна важност за хората с дълъг COVID, защото ако знаем, че хормоните влияят на заболяването, може хормоналните контрацептиви да са част от лечението“, казва тя.

Клеър Хайм от благотворителната организация Long Covid Support, която също има такова заболяване, споделя, че спортът не е подходящ за всеки и трябва да пазим тялото си, за да бъдем здрави.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини