fbpx
19.2 C
София

Държавите, които имат най-много злато и местата, където го съхраняват

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Златото не е просто благороден метал или химически елемент. Заради него векове наред е проливана кръв, империите са започвали войни, а неговият мътен блясък е тласкал хората към най-безумни и невероятни постъпки. С неговите сплави, примеси, чистота и електрически свойства се занимават химиците, физиците и специалистите по проектиране на дизайна на различните чипове. Този път ще го разгледаме от икономическа и технологична гледна точка.

Когато видите златен пръстен или обеци, навярно веднага разбирате, че те са скъпи, въпреки че тежат само няколко грама, а и освен това, те едва ли са направени от чисто злато. А сега си представете хиляди тонове от възможно най-чисто злато, които са във вид на кюлчета с тегло от 10 до 14 кг. Самите кюлчета не са много големи, поради високата плътност на този химичен елемент. Трудно е да си представим подобни количества злато и каква е неговата цена. Но то се съхранява в точно определени конкретни места и сега накратко ще се спрем на тях.

Златният резерв на държавите

Да се спрем върху петте държави с най-голям златен резерв в целия свят,и върху това, за какво се използва този метал и къде се съхранява това богатство. Златният резерв се променя с течение на времето и затова тук са посочени статистическите данни от 2021-ва година. Възможно е вече да са настъпили известни промени.

Защо държавите изкупуват злато и го съхраняват като резерв

Отговорът съвсем не е сложен – златото отдавна се използва като разменна монета. То е много скъпо дори и в малки количества и по този начин е по-лесно да се съхранява. Освен това, златото още от древността е символ на парите, а неговото количество във вид на оборот на пазара оказва силно влияние върху неговата ценност. Златото не може да се фалшифицира на ниво химичен състав и винаги може да се продаде, понеже търсене за него винаги ще има.

Съвсем друго е положението с криптовалутите, понеже цялата криптовалутна система работи чрез изчисления с публично известна скорост. Това е много по-различно от централизираната банкова система, при която Системата на Федералния резерв (Federal Reserve System), корпоративните бордове и правителствата могат да контролират емитирането на тази валута или чрез печатане на фиатни пари, или чрез цифровите банкови регистри. При децентрализираната криптовалута корпорациите и/или правителствата не могат да създават цифрови токени. Идеята за криптовалутите е на митичният вече Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto) и към днешен ден криптовалутният пазар е много  добре развит. Тук обаче ще се спрем върху златото и неговата роля в живота на хората.

Златото придава ценност на акциите и другите ценни книжа, и всички държави си имат свой златен резерв, който да бъде използван в случай на създала се международна неустойчивост. Ако нещо се случи с локалната или световната икономика, златото пак ще струва скъпо и ще може да се предложи на пазара, за да се стабилизира ситуацията. Всъщност, това само на думи изглежда толкова просто. За да се използва подобен икономически инструментариум е необходимо твърде много неочаквани събития да се случат наведнъж.

Златото е изключително мощен геополитически инструмент. Ако някой притежава много голям златен резерв, част от него може да предложи на пазара и по този начин да срине цените. Това не само ще доведе до верига от промени в световната икономика, но и ще окаже влияние на другите държави, запасите на което биха се обезценили.

Кои държави имат най-много злато

На първо място с най-голям златен резерв е САЩ. Към 2021 година тази държава разполага с 8133,47 тона злато. Това са 78,7% от всички резерви на страната. Неговата по-голяма част се съхранява в специалния трезор на базата Форт Нокс.

На второ място в този златен рейтинг е Германия, резервът на която е доста по-скромен. Тази държава е натрупала 3359,09 тона злато, което е 2,5 пъти по-малко от САЩ, но от друга страна има един много важен момент – златото на Германия възлиза на 75,5% от всички национални резерви на тази страна. Причините за това са много – както икономически и исторически, така и водената от правителството политика.

Третото място в тази класация е на Италия с 2451, 84 тона злато. Това са 69,4% от националните резерви на тази страна.

На четвърто място е Франция със златен резерв от 2436,35 тона. Тази страна е натрупала и вложила в това злато 65,6% от своите всички национални запаси.

Челната петица завършва с Русия, която към 2021 година има 2298,53 тона златен резерв. Делът на руското злато възлиза на 22,4% от целия национален резерв на страната.

Ако в този списък бъдат добавени и различните международни организации, то между Германия и Италия ще видим Международния валутен фонд с 2814 тона злато.

Интересно е, че в тази класация Китай е на шесто място с 1948,31 тона злато, като тази страна е предпочела това да са само 3,4% от целия национален резерв на Поднебесната.

От друга страна, най-големият златен дял от целия национален резерв има Венецуела – 83,1%, но това са само 161,2 тона. Това злато може да бъде събрано само в 3-4 железопътни вагона, което се счита за сериозен риск.

Международните разплащания със злато

Навярно най-яркият пример за разплащане със злато е Иран. Не се знае какъв е златният резерв на тази държава. Информацията на тази тема е твърде противоречива, а самата страна не публикува данни от подобен род.

Според различни анализи към 2013 година Иран е имал от 340 до 900 тона злато. Но запасите на тази страна навярно са по-високи, понеже швейцарският вестник Der Bund преди време съобщи, че през 2008 година Иран е взел от най-различни банки над 700 тона от съхраняващото се там негово злато.

Къде се съхранява това злато

 Далеч не всички публикуват информацията къде съхраняват своето злато. Но някои места са известни.

По-голямата част от златния резерв на САЩ се пази на територията бившата военна база Форт Нокс, щата Кентъки. Известна част от американския златен резерв се съхранява в трезора на Уест Пойнт, щат Ню Йорк и в трезора на монетния двор в Денвър, Колорадо. Друга част от резервите (според различни източници на информация около 400 тона) се намира в трезора на Банката на Федералния резерв в Ню Йорк на Liberty Street, 33.

Преди години Германия съхраняваше по-голямата част от своето злато на територията на други държави, включително САЩ, Великобритания и Франция. Но през последните 10 години този златен резерв постепенно се връща на територията на Германия. Половината от това злато се намира в трезора на Бундесбанк на улица Wilhelm-Epstein-Straße, 14, Франкфурт. Останалата част засега е в трезорите на други държави.

Италия пази своето злато в двореца Палацо на Via Nazionale, 91 в Рим. Там са приблизително 45% от общите златни резерви на страната. Около 40% от златния резерв на Италия се намират във Федералната резервна банка на Ню Йорк, а около 15% са разпределени в различни трезори в Берн, Швейцария, и Банката на Англия в Лондон.

Франция е сложила „всички яйца в една кошница“ – в банката Banque de France – в Париж на улица Croix des Petits Champs 31. Това е много специален трезор, намиращ се на дълбочина 29 метра, което е по-ниско от нивото на река Сена.

Няма точна информация къде се съхранява златния резерв на Руската федерация. Счита се, че по-голямата част се намира в Москва в Главния трезор на улица „Правда“, №6. Останалите запаси се съхраняват в други градове, включително Санкт Петербург и Екатеринбург.

Златото и до днес е метал, който в някои случаи може да се използва като истинска валута. Големи са споровете относно ценността на златото и децентрализираните криптовалути. По принцип, цената на златото на пазара може да бъде контролирана, а при криптовалутите се наблюдава твърде голяма волатилност. Споровете продължават.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини