18.6 C
София

Държавният секретар на САЩ: Прекалихме с шпионирането

Най-четени

Любослав Лозанов
Любослав Лозанов е част от Калдата от 2013 година насам. Завършил "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски", той съчетава афинитета към спорта и технологиите с професионалното си поприще.


Изглежда, че Съединените американски щати и NSA имат противници не само сред технологичните компании и обикновените граждани, но и сред администрацията на президента Барак Обама. Според държавния секретар Джон Кери правителството е „отишло твърде далеч“ с шпионирането.

На конференция в Лондон, на която Кери се включи чрез видеоразговор, държавният секретар сподели, че действията на NSA са необходими в борбата с тероризма, но призна, че понякога разузнавателните служби „прекрачват границата.“ Любопитното в случая е, че Кери открито заяви, че администрацията на Обама е научила за част от действията на NSA едва след като те са станали известни в медийното пространство.

„Президентът и аз научихме за някои неща едва след като те бяха оповестени в медиите, тъй като системата е на автопилот. Технологията е там и тя върши своята работа“ заяви държавният секретар. „В някои от случаите обаче действията на разузнавателните служби отиват твърде далеч и ще опитаме всячески да се погрижим това да не се повтори в бъдеще.“

Джон Кери не пропусна да коментира и обвиненията, че американското правителство е следило редица европейски лидери. По думи на държавния секретар медиите са раздухали случая прекалено много и всичко това всъщност е недоразумение. Подобно на останалите представители на американската власт обаче, Кери също не пропусна да защити до известна степен действията на NSA с аргумента, че подобни мерки са необходими в борбата с тероризма.

„Всички осъзнаваме, че вече живеем в свят, в който хората са готови да се взривят в името на някаква кауза. Примерите са безброй много. Само вижте Найроби. Ами ако можехме да предотвратим това? Предотвратили сме хиляди сваляния на самолети и взривявания на сгради, защото имахме възможността, благодарение на шпионажа, да сме крачка напред“ допълни още Кери.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI MatePad 11 – таблет без конкуренция в своя клас

Таблетите са един от любимите ни продукти за тестване, но отдавна подобно устройство не бе стигало до редакцията ни. Пазарът на този вид технологии...

Подобни новини