16.8 C
София

Евгений Касперски разкритикува Apple

Най-четени

В интервю за британското онлайн издание The Register създателят на антивирусната компания Kaspersky Lab Евгений Касперски заяви, че е „леко разочарован“ от факта, че Apple не позволява достъп до операционната система iOS за външни разработчици, създаващи антивирусни програми. Според него, масовата поява на злонамерен код за тази платформа е само въпрос на време. „Като разработчик, създаващ продукти в сферата на IT безопасността, ние и останалите конкурентни компании нямаме възможност да създадем истински решения за защита на крайните устройства, работещи под iOS. За Apple това е катастрофа“, смята Касперски.

Създателят на Kaspersky Lab заявява още, че по своя дизайн iOS е по-надеждна от останалите операционни системи. Нещо повече – в нея на практика е невъзможно да се използва вредоносен софтуер, ако не се задейства явна дупка в сигурността на платформата. Въпреки това, винаги съществува възможността за внедряване на вредоносен код чрез легално приложение, чиято работа в iOS е разрешена.

По думите му, злоумишлениците досега са игнорирали този метод, тъй като той е много по-сложен от останалите видове атаки, но неговото използване е само въпрос на време. „Хакерите са много доволни от системата Windows, но сега те се насочват и към Mac OS и Android. Да се зарази iOS е много по-трудно, но не е невъзможно. И когато това се случи, ще бъде реализиран най-лошият за iOS сценарий – беззащитна система, за която няма нито една антивирусна програма. В момента Apple SDK не ни позволява да създадем такава“, казва Касперски.

Според него, в резултат на първите атаки ще започне да намалява пазарният дял на Apple, а доминирането на Android ще стане още по-изразено, тъй като последната платформа „дава шанс“ за създаването на софтуер за защита.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини