Еврокомисията възнамерява да разследва произхода на новия коронавирус

4
547

Законодателите на редица държави призовават да се внесе яснота във въпроса за произхода на новия коронавирус, който към днешен ден зарази над 3,3 милиона и уби повече от 230 хиляди души. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се изказа пред медиите, че трябва да бъде проведено мащабно международно разследване за произхода на новия коронавирус, в което трябва да участва и Китай.

В интервю за CNBC, Урсула фон дер Лайен, председател на изпълнителния орган на ЕС заяви, че е много важно да се разбере истината за действителния произход на вируса SARS-CoV-2. И че би било справедливо, ако Китай окаже съдействие в това разследване.

„Никой не знае дали и кога ще се появи нов подобен вирус и всички ние искаме за следващия път да сме разбрали своите грешки и да разработим система за ранно предупреждаване, която работи наистина надеждно. Целият свят трябва да положи усилия за това“ – каза тя.

Фон дер Лайен призова страните към по-голяма прозрачност в бъдеще и заяви, че правителствата трябва да извлекат уроци от сегашната криза. Един от тези уроци е, че са необходими по-надеждни данни, по-централизиран анализ на тези данни и по-съвършен механизъм за предварително предупреждаване.

Урсула фон дер Лайен не счита, че разследването може да стане причина за влошаване отношенията между Европа и Китай, понеже то е в общ интерес на всички.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари