Еврокомисията прие „Зеленото споразумение“, което може изцяло да промени икономиката

6
620

Главната цел на Зеления пакт е предотвратяване на климатичната катастрофа без вреда за икономическия ръст. Засега този курс не се поддържа от всички членове на Евросъюза.

Евросъюзът утвърди Зеленото споразумение – пакет от мерки, които имат за цел борба с климатичната криза. Guardian съобщи, че пактът предполага промени в почти всички сфери на икономиката – от регулацията на изхвърлянето на парникови газове в атмосферата до производството на храна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че целта на Зеленото споразумение е да се осигури устойчив икономически ръст, който не е опасен за околната среда.

Новият Зелен курс предвижда двукратно намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на климатична неутралност към 2050 година. За държавите, които не са готови за тези толкова радикални мерки – Полша, Чехия и Унгария са предвидени стимулиращи субсидии и инвестиции в размер на 100 милиарда евро.

Финансирането на някои области на европейската икономика значително ще се промени. Така например, към 2021 година 40% от субсидиите за селското стопанство и 30% от субсидиите за риболов ще бъдат използвани за намаляване на вредните емисии.

Не всички страни членки на ЕС се стремят към „зеления преход“. Така например, четирите източноевропейски държави – Вишеградската четворка, които имат силно развита въглищна промишленост, не се съгласиха и преди време спряха мерките за намаляване на вредните емисии и навярно сега ще направят същото. А в някои европейски държави има мощно селскостопанско и риболовно лоби , което е обезпокоено от промените в политиката на субсидирането. Не ясно и кои финансови инструменти могат да се считат за „екологично устойчиви“.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван Димитров
Иван Димитров

До 2050-та няма да има Европейски съюз, че да го мислим. Даже му остават само още няколко години. Напусне ли Великобритания, веднага следва Каталуния и оттам домино колапс. Подобно на разпада на Съветския съюз. Само няколко месеца след напускането на първата страна и следва верижна реакция.

Dvb
Dvb

Ахахаха, ех мечти, мечти 🤣

той
той

Няма да се разпадне, но със сигурност ще се промени много формàта му

Иван
Иван

До 2050-та? Хахаха абе вие малоумни ли сте ботове такива. До 2050 може и земята да я няма.

111
111

Докато не се направи обща фискална политика както е със законите, ЕС няма да го бъде много

Грета е права!
Грета е права!

Време е за тотално анихилираме и изкъртване на всеки, които споделя анахронични, назадничеви и остарели идеи, които ще доведат до края на човечеството. Ние имаме един общ дом и той се нарича планетата Земя, без да я пазим, няма живот. Всичките Ви нафтени печки, които карате, въглищата, които горите, цигарите, които пушите, найлоновите торбички, които ползвате и всичките ви приумици да ви е ЙЕФТИНУ, докато планетата умира ще останат в миналото. Права е грета, трябва да Ви заставим до стената, забравила да добави и да ви ликвидираме. Бъдещето принадлежи на младите, на толерантните, на зелените и на добрите. Свят без… Виж още »