„Евронаука“ ще се проведе в Стокхолм между 25 и 28 август

0
4

Между 25 и 28 август в Стокхолм ще се проведе Открит Форум Евронаука (ESOF-2004), който е първата по рода си паневропейска интердисциплинарна научна среща, предаде Делегацията на ЕК в България. В програмата на Открития Форум Евронаука участие ще вземат около двеста и седемдесет лектори. Те представят тридесет и три страни в общо сто сесии, семинари и лекции. Откритият форум също така включва и други достъпни за по-широка публика изяви, наречени „Наука в столицата“, изложби и други събития на територията на Стокхолм.

Водещи учени от различни страни като Андре Бержер (математика/метеорология), Катрин Брешиняк (физика), Лене Хау (физика), Люк Льомер (матеметика) и Ханс Вигцел (медицина) ще изнесат лекции върху разнообразни теми. Взимащите решения като Филип Бюскен (европейски комисар за научноизследователска дейност) и Нийл Лейн (бивш научен съветник на президента Клинтън) също ще вземат участие в програмата. Това ще бъде първата по рода си среща, която създава платформа за открит диалог върху науката, технологиите и хуманитаристиката в Европа.

Очакват се около 2000 – 3000 участници да присъстват на този форум, който е отворен за учени, политици, индустриалци, журналисти, преподаватели и други, проявяващи интерес към науката. Освен научната програма, която включва над осемдесет сесии с лектори от цял свят, са предвидени и други събития и достъпни за по-широка публика мероприятия като изложби, съпътстващи събития и специални изяви на млади учени, които ще се проведат в музеи, търговски центрове, театри, училища и други места в Стокхолм. Така наречения „Профмобил“, лекторска платформа на колела, е един пример за това как научните дебати ще достигнат до по-широка публика. Програмата също ще включва и събития от социален характер като прием, чиито домакини ще бъдат столицата Стокхолм и Областният съвет в кметството на Стокхолм, мястото, където се провежда банкета за Нобеловите награди.

За повече информация относно Открития Форум (пълната програма, регистрация, местата, където ще се провеждат събитията и др.) посетете уебсайта на ESOF-2004.

Източник: Dnevnik.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за