Европарламентът одобри спорната директивата за авторското право

31
2967
Reuters

Евродепутатите гласуваха за спорната директива за авторското право в пленарна зала с 348 гласа „за“ и 274 „против“ и 36 „въздържал се“. Това отбелязва края на законодателния процес за Европейския парламент, който започна през 2016 г. Сега ще бъде ред на държавите членки да одобрят решението на Парламента в идните седмици.

В директивата има редица спорни изисквания, сред които са и тези:

  • Интернет платформите са отговорни за качваното съдържание от потребители
  • Някои от качените материали, например „memes“ или „GIFs“, са изрично изключени от директивата.
  • Връзките към новинарски статии, придружени от „отделни думи или много кратки извлечения“, могат да бъдат споделяни свободно
  • Журналистите трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, което получават от новинарските издателства
  • Стартъп платформите ще се възползват от по-леки задължения

Директивата изключва следните медии:

  • сайтове, които са създадени преди по-малко от три години;
  • имат по-малко от 10 млн. евро оборот годишно;
  • имат по-малко от 5 млн. уникални потребители месечно;

Нарушаването дори само на едно от тези условия медията автоматично попада в регламента.

Критици се опасяват, че тези две промени представляват директна заплаха за свободния информационен поток в интернет пространството и ще доведе до цензура.

Промените трябва да получат окончателно одобрение от парламента през януари преди да влязат в сила в страните членки.

Как са гласували българските евродепутати:

За приемане на директивата са гласували: Неджми Али, Филиз Хюсменова и Искра Михайлова от ДПС, Асим Адемов и Емил Радев от ГЕРБ, Светослав Малинов от ДСБ, Георги Пирински, Петър Курумбашев и Сергей Станишев от БСП.

Против: Илхан Кючюк от ДПС, Ангел Джамбазки от ВМРО и Момчил Неков от БСП.

Въздържали са се: Николай Бареков от „България без цензура“, Ева Майдел, Андрей Новаков, Андрей Ковачев и Владимир Уручев от ГЕРБ.

31
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
14 Коментари
17 Отговори на коментарите
18 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
21 Автори на коментарите
Тоти толерантнияхахахаronsimfreakFermin Trujillo Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

Сега ще измислят нови плъгини „фреймове“ които ще показват съдържанието от сайта първоизточник.
Обаче при превод може да си правите каквото искате.
Страшни тъпотии ей, но хората са казали
Идиотщината не ходи по гората а по хората.

сгази .?. марулите ;)
сгази .?. марулите ;)

охоо, ти вече цитираш народни пословици, които АЗ първо съм публикувал в моя сборник?! 20 лв глоба!!

Гошко
Гошко

хахахаха

Петър
Петър

След като цитирането става платено, ще използваме преразказ!
Например:
„Една българска медия оповести, че на компютрите във вътрешната мрежа на една фирма се е появил някакъв вирус (от центъра по заразни болести отказват коментар)“

Кольо
Кольо

Ей затова дай да излизаме от това ЕССР и това е.

303318
303318

Щом са гласували „УМНИТЕ“ глави

В РВД е също състудентът от ВИФ на Цветан Цветанов – Илия Манолев, чиято квалификация е физкултурна – особено подходяща за Ръководство на въздушното движение и до днес, вече над петилетка е назначен от приятеля си на измислената длъжност зам.генерален директор по административната дейност и взема над 12 хиляди лева.
https://m.19min.bg/news/8/111544.html#111544

303318
303318

Цветанов обяви Ф-16 за връх на технологията Той за това разбира от НЕПОСТРОЕН самолет защото е шеф на рвд ! https://m.19min.bg/news/8/111560.html Нещо в сметките го няма но само за самолетите(ще минат 4 млрд с допълнения без коити няма да имат лиценз ) обаче за апартаментите е гении(2 за 3 и 3 за 7 апартамента….) Според Стоянов цената на новите изтребители вероятно ще надхвърли невероятните 3 млрд. лв. „Стойност на сделката за 8 бр. Ф-16 бл.70 – 2,5 млрд. лв. Да добавим 20% ДДС, допълнително още приблизително 3% мито”, посочи той. Експертът посочи също, че за тази сума ще получим самолет… Виж още »

303318
303318

Хубаво е ЦЦ да бъде пратен евро депутат да се учи от майстора на заменките с.станишев !

Пък там вече като главна имотна мафия могат да земенят къща в брюксел за гарсолетка в обеля.

Карлуково
Карлуково

Имаме избягал пациент.

Капитализъм
Капитализъм

Директивата е прекрасна и подобно на GDPR е от малкото смислени неща, които ЕСССР направи.

Който краде, не трябва да яде!

gotqn
gotqn

Пич, ти не си чел даже какви права имаш в регламента. Съответно и никой не го интересува дали се спазва GPDR-а. Целта, беше да имат инструмент да глобяват големите (както и тия неща от новата деректива) – никой не го ***, че в някой online магазин паролата ти е в plain text, нямаш право да бъдеш забравен или не може да видиш репорт със случаите, в които някой ти е видял личните данни.

Капитализъм
Капитализъм

Аз съм един от малкото, който го е чел и двете директиви. И двете директиви са за Четвъртата индустриална революция. Съгласен съм, че става дума за събиране на пари от големите, но се поставят и основи за регулиране на правата на потребителите в ерата на Интернет на нещата и на свързания свят. Имам доста информация, но нямам време да я предоставя, а и не искам. Не виждам смисъл, само ще ме плюят. Хубавото е, че ЕС този път превари САЩ. Законите след Втората и Третата индустриална революция бяха писани след тях и това доведе до много лош преходен период, в… Виж още »

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Не прочетохте ли добре статията? Това гласуване няма да промени абсолютно нищо. Сайтовете които имат оборот под 10 милиона евро и под 5 милион уникални посетители месечно няма да влизат в този закон. А сайтове които имат милиони приходи и милиони посетители, без проблем ще си позволят да плащат за въпросните цитати и лицензи. Тоест потребителите по никакъв начин няма да бъдат ощетени. От калдата ще могат да си копират всякакви статии, да качват всякакви материали, без да се притесняват от нищо.

VLD
VLD

Да първите 3 години. Ами после, май ти не си прочел?

хахаха
хахаха

А според теб – нормално ли е аз да напиша статия на сайта си, и някой просто да я копи/пейстне (90% от бг „журналистиката“), и после кво? Нищо. Ами ще си плащат! Няма къде да ходят. Щото до сега даже и източник не цитираха.
Това ще сложи край на неграмотните преводи с google translate, ще сложи край на масовата практика „източник: Интернет“ и така нататък.
Та, много си е добре даже.

Коментар
Коментар

Ужас! Ма тва като празни глави вземат решения. И на кой какво трябва да плащат, кой ще ги раздава тези лицензи, кой ще гарантира, че човека искащ пари наистина е първоизточника, аз мое да искам 5 млн. те да дават 20 ст. да се пазарим ли трябва?
Това е цензура, по-брутална и от таз по татово време.

gotqn
gotqn

Мерси, че ме защитихте ЕС – само да не ми стане сега youtube и twitch платен. И ще използвам възможноста да благодаря на ЕС, че ме защитиха и сега в netflix вместо да гледам само американски филми има и % филми правени от студиа от ЕС – било до скандинасвко, било то немско – умирах да гледам ЕС бози. И последно – пикая на Станишев.

Доган
Доган

Станишев е милиардер, хич не му пука за твоето мнение.

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

е аз до колкото разбирам тва важи за ЕС, тоест сега ще намажат от приходи страни извън ЕС като Беларус, Русия, Украйна тъй като са съседни на EU държави и лейтенсито (говоря за нет връзката) е много малко, то вече се хоствт там много торент сайтове, с няколко думи: ако имам сайт и не ми се занимава да следя съдържанието дали е публикувано на друго местя го в някоя от горе споменатите страни и всичко е точно…

Капитализъм
Капитализъм

Липсва ви елементарно познание по международно право, структура на ЕС и свързаните към нея организации, отношенията в СТО, международни спогодби за това как се управлява Интернет и много други. Не се мъчете да тълкувате нещата по този начин. Когато отидете при лекар не му развивате теории, защото човекът срещу вас има 9 години на образование + практика и постоянно надграждане. Именно затова тълпата не може да решава, достатъчно е да се прочете някой неграмотен коментар като този и всеки грамотен ще разбере защо пряката демокрация е вредна.

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

аз съм ИТ спец и не ме интересува международното право, ти като толкова знаеш обясни ми защо куп торенти хоствани в държавите изброени от мен все още функционират макар и десетилетие грухтене от щатите и европа….

Честен и откровен
Честен и откровен

Стига ревали. Това са нашите решения. Ние със собствените си гласове сме определили тези „Българи“ да взимат решения от наше име.
Специални благодарности на тези които не гласуваха на предходните избори, на тях дължим честта да сме представлявани от толкова мангали.

Zmii4e
Zmii4e

Щото, ако бях гласувал изборът от политици щеше да е друг?

Капитализъм
Капитализъм

Решението е в полза на гражданите на България и ЕС, който и да беше пратил там, щеше да гласува „за“, защото за разлика от тебе не си формира мнението на базата на фалшиви новини, а на факти и за да бъде на такава позиция има повече познания от теб. Само да те светна, че директивите не се изготвят от тези, които избираш. Те само се гласуват от тях, всичко се работи в Комисията. Същото е и с управлението на държавата, депутатите са много малко виновни за това как се управлява държавата, защото първо държавата като институция е три власти, а… Виж още »

Коментар
Коментар

факти бе човек, тва е поредният опит за налагане на цензура и събиране на лични данни, евро*ейската кочина почва да става по-зле от Китай – корупция и лобизъм.
Не става ясно кой ще е контролният орган и какви точно права ще има той.

Честен и откровен
Честен и откровен

………………….

Тоти толерантния
Тоти толерантния

И си вярваш, че сме ги избрали, сигурно и герб сме избрали…..