Европарламентът предупреди за мащабно изтичане на данни

2
480

Информацията за над хиляда служители и членове на Европарламента бяха публикувани със свободен достъп. Информацията е на изданието Politico, което цитира вицепрезидента на Европейския парламент в областта на информационните технологии Маресл Колайя (Marcel Kolaja).

Изтеклите данни включват 1200 акаунта на длъжностни лица и служители плюс 15 000 други акаунти на специалисти и стажанти. Изтекла е конфиденциална информация и криптирани пароли.

Марсел Колайя не съобщи коя точно партия е засегната, но според Politico, става дума за Европейската народна партия (ЕНП) – най-голямата политическа фракция в Европарламента.

Представителят на Европейската народна партия Педро Лопез де Пабло (Pedro López de Pablo) потвърди изтичането, като добави, че изтеклата база данни е много стара и съдържа данни и сведения на хора, които са се регистрирали на стария сайт на ЕНП още през 2018 година. Според експерта, тези потребители няма за какво да се притесняват, понеже в Европейския парламент е задължителна смяната на паролите на всеки три месеца.

Според специалистите на индийската компания Shadowmap, които разкриха това изтичане, освен пароли и конфиденциална информация, незащитените данни са включвали сведния за хиляди хора, свързани по някакъв начин с политическите партии и организации, включително Европол, агенцията за защита на границите на Европейския съюз (Frontex) и други подобни.

Всички изтекли данни са изтрити от Глобалната мрежа. Води се разследване.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари