10.8 C
София

Европа възнамерява да лиши САЩ от правомощия за контрол над домейн-пространството

Най-четени

В Европейския парламент се организира кампания срещу интернет-корпорацията ICANN в сегашния ѝ вид, съобщава The Guardian. В Брюксел открито заявяват, че са недоволни от факта, че Вашингтон всячески се опитва да държи ICANN изкъсо. Ще отбележим, че по-рано недоволство от същото изказаха и други страни, в частност Русия, Китай, Иран и др. Европа досега не изразяваше официално становище, макар негласно да се съгласяваше с тяхното недоволство.

След като Старият континент бе залят от разкритията на Едуард Сноудън за нерегламентираното следене от страна на САЩ на граждани и политици от Европейския съюз, и след като наскоро Виктория Нуланд си позволи открито да изрази пренебрежение към Европа, чашата на търпението на европейските чиновници, които досега стоически търпяха издевателствата на Вашингтон, преля. На сайта на Европейската комисия се появи документ, в който се казва, че Комисията ще настоява за приемане на „конкретни и ефективни стъпки, насочени към глобализация на уеб-пространството“.

Припомняме, че ICANN изпълнява функциите на администратор на коренови домейни в мрежата и има право да делегира домейни от второ ниво. В допълнение, ICANN се занимава и с управление на кореновите DNS-сървъри, които са от критична важност за функционирането на глобалната мрежа.

Европейската комисия планира да предложи глобална реорганизация на ICANN и създаване на изцяло международна структура, която да отговаря за работата на домейн-системата и системата за интернет-адресация. В документа, публикуван от Брюксел, открито се заявява, че мащабните американски шпионски програми и високата активност на разузнаването на САЩ са довели до загуба на доверието в ICANN.

От Брюксел уточняват, че Европа и по-рано се е застъпвала за интернационализация на ICANN, но досега не е предприемала активни стъпки в тази насока. Сега Европейският съюз преминава към по-активна позиция по въпроса. Освен това, Европейската комисия подчертава, че Европа най-после е узряла за единен фронт, борещ се за интернационализация на ICANN чрез увеличаване на натиска върху САЩ.

Припомняме, че след скандалите, свързани с разкритията на Сноудън, първа за необходимостта от нов начин на функциониране на ICANN заговори Бразилия, която бе възмутена от действията на Агенцията за национална сигурност на САЩ по отношение на президента на страната Дилма Русеф.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини