fbpx
2.1 C
София

Европа забранява халогенните лампи

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В Европейския съюз от 1 септември тази година се забраняват халогенните лампи. Те постепенно ще се премахват от пазара в рамките на политиката за икономия на електрическа енергия. Халогенните лампи ще бъдат заменени с по-икономични и екологични източници на светлина.

Забраната съвсем не означава, че от 1 септември тези лампи са забранени за използваме. Просто халогенните лампи постепенно ще престанат да се появяват в магазините. Забраната не важи за настолните лампи и за осветителните панели.

Реформата е подкрепена от изследване, което доказа, че халогенните източници на светлина не са по-ефективни от икономичните осветителни и светодиодните лампи.

Появиха се мнения, че масовият отказ от халогенните осветителни продукти може да предизвика затруднения, особено в по-бедните слоеве на населението. Джонатан Бълок, представител на партията на независимостта на Обединеното кралство и експерт по енергетика в европейския парламент каза, че „опитът на ЕС да забрани халогенните лампи не е правилен. Това ще причини страдания на хората във финансово отношение. Те трябва да имат свободата на избор на своите осветителни лампи и това не трябва да се натрапва от ЕС„.

Плановете на Евросъюза са до две години всички електрически източници на светлина да съответстват на енергиен клас, не по-ниско от клас „B“. Важна част от реформата е преминаването към светодиодни лампи, икономисващи до 90% електрическа енергия.

Абонирай се
Извести ме за
guest
30 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Ратнемок
Ратнемок
3 години

Нали уж бяха забранили и „класическите“ с нажежаема жичка – е, има си ги на пазара и хората ги предпочитат.

Уя ми ще забранят :)
Уя ми ще забранят :)
Отговор на  Ратнемок
3 години

Опитаха се да забранят лампите с нажежаема жичка с мощност над 100W. И какво стана? Търговците продължиха да ги продават съвсем свободно и легално. Само смениха описанието на продукта. Сега това са „отоплителни уреди с малка мощност и висока енергийна ефективност – КПД над 90%“. Посочва се, че като страничен ефект под 10% от консумираната енергия се излъчва като светлина във видимия спектър 😀 Хората не искат да ги заменят, защото спектърът на нагреваемата жичка и особено на халогенните лампи е идентичен със слънчевия. И няма никакво трепкане. Не е като луминисцентните боклуци, които трептят по 50 пъти в секунда… Виж още »

Su Zet
Su Zet
Отговор на  Ратнемок
3 години

Има ги, обаче са някакви ултракитайски и ако издържат повече от три месеца трябва да черпиш. За сметка на това тази измислица халогенни крушки в момента струва почти колкото сравнително качествените LED-ове на БГ марките с голям CRI и реална мощност с нормални драйвери и… двугодишна гаранция (а не като по китайските сайтове 10W на сайта и 4W като ги получиш с ужасяващи цветове).

нещо обърка понятията май :)
нещо обърка понятията май :)
Отговор на  Su Zet
3 години

Говорим за ХАЛОГЕННИ крушки, не за LED. При халогенните мощността е от порядъка на 150-200W, а спектърът е идентичен с този на слънчевата светлина. Защото се получава от нагрята волфрамова жичка в среда от халогенен газ. А животът им е доста над две години, независимо къде са произведени.

Su Zet
Su Zet
Отговор на  нещо обърка понятията май :)
3 години

Отговорих на коментара за „класическите“ крушки, а не толкова на твоя. И има халогенни и по 30W, за какви 200W прожектори говориш.

Кольо
Кольо
3 години

Тия евроизроди освен да забраняват кривите краставици и традиционните сортове домати, да се опитват да прокарват педофилски конвенции и да цоцат огромни заплати, някаква полезна работа вършат ли?

Вуте
Вуте
3 години

Язе се запАсих халюгенно, свети кат слънце, па и топли

харри
харри
3 години

После ЕС ще излезе с декрет в който се търсят ОЧИ за нейните поданици,

Banww
Banww
3 години

Русоробите пак плюят. Айде марш в русия като не ви харесва в европа

Митко
Митко
Отговор на  Banww
3 години

А ти марш в любимия ти ФАЩ, България НЕ Е европа.

Кон
Кон
3 години

Еййй и вашия сайт ли са го полазили руските тролове. От тая напаст няма отърване

сълза
сълза
3 години

всеки който не е съгласен с Евро идиотщината или не е по вкуса на някой е Руски трол, интересно заключение :V

favr
favr
Отговор на  сълза
3 години

това е то ядрото на глобализма и либерастията… утайката, дето са е помислила за каймак

истината
истината
3 години

Абсолютен целенасочен опит за зомбиране с това 90% икономисване чрез LED.
Първо защото 95% от изразходвания ток месечно е през печки, отоплителни радиатори, климатици, бойлери, перални, хладилници, телевизори, прахосмукачки, компютри и всякаква друга битова техника без осветлението.
Второ защото цената на една LED крушка е толкова колкото на 6-7 с нажежаема жичка със същата осветяемост. Ако вервате, че една LED има по-дълъг живот от сумарно 6-7 с нажежаема жичка, начи имате IQ < 90.
За орязаната спектрално и вредна светлина на LED крушките е даже излишно да се коментира.

Su Zet
Su Zet
Отговор на  истината
3 години

Според теб колко ти харчи хладилника на година. Ще ти отговоря – около 450W на ден. Това са 4 100W и една 50W крушки за 1(един) час. Печката ми харчи средно 700W на час с вентилатор. Рядко правя нещо за повече от половин час на нея. LED тв 42″ харчи около 70W. Пералнята няма да говоря, че се пуска 2 пъти на седмица. Реално от това, което си изброил единствено отоплителните уреди са наистина големи консуматори и то най-допотопните като радиаторите и бойлерите. Една крушка LED може и да няма голям живот (по принцип могат да издържат както година така… Виж още »

Митко
Митко
Отговор на  Su Zet
3 години

Какво значи „допотопни“. Ние които нямаме централно парно със студена вода ли да се къпем?

Su Zet
Su Zet
Отговор на  Митко
3 години

Е не съм казал това, и аз нямам централно парно. Говорех принципно за технологиите, че там няма голямо развитие (даже като гледам новите бойлери им слагат по-малко изолация).

Джоузеф Хенри
Джоузеф Хенри
Отговор на  Su Zet
3 години

Човек, не се излагай! Запознай се с мерните единици, преди да ги използваш. Мощност – Ват (W), Енергия – Джаул или ВатЧас (J или Wh, забележи тук се употребява умножение, а не деление. W/h, или Вата на Час всъщност е първата производна на мощността, това е скоростта с която се мени мощността).

Su Zet
Su Zet
Отговор на  Джоузеф Хенри
3 години

Написа толкова глупости само защото не съм писал единицата време в консумацията на ТВ-то ?!

Америка
Америка
3 години

За очите най-полезна е нацежаемата крушка, след нея са халогенните. Топлият спектър е близък до реалния. Енергоспестяващите са пълни с огромно количество живак, ако се спука в стая не трябва са се влиза едно денонощие и старателно да се чисти. Дори най-топлия цвят на това е далеч от слънчевия. В резултат на студения цвят се случва промени в настройката на организма за сън. Студеният цвят имитира леко студения цвят на зазоряване, в резултат на което организмът се бърка и стават нарушения в съня, водещи до некачествен сън и дори рак с времето. ЛЕД крушките нямат живак, но пък са отново… Виж още »

Su Zet
Su Zet
Отговор на  Америка
3 години

Ти май не си наред – диодите водели до рак :D. А и при LED-овете си има различни температури на светлината и ако искаш да не е студена си взимаш топла бяла светлина (~3000K). Треперенето на LED-овете се случва, ако драйвера им е опростен китайски. Повечето, което се продават в БГ имат нормален драйвер. Най-лесно може да се изтества това с камерата на телефона сочеща към периферията на светлинния източник. Ако мига значи не става. Остава единствено индексът на цветопредаването (CRI) , който е желателно да е над 80 за дома.

Вуте
Вуте
Отговор на  Su Zet
3 години

Язе с драйвери и бутлоудери на крушки нема да се занимавам. Още малко и АI ще ръгнете у тез LED крушки. Ползувам си крушките с жичката – палиш , светне, уют.

Да България
Да България
Отговор на  Su Zet
3 години

Винаги имаш треперене, скапаните имат по-накъсано, скъпите – по незабележимо, но винаги го имаш. Познавам очен лекар и той каза ясно – никакви ЛЕД, никога не можеш да достигнеш до спектъра на нажежаеми! Диодите са страшно вредни, това са най-вредните крушки! Дори в емблематичния Хонг Конг ги подменят по рекламните табели, включително за здравето и страничните ефекти.

Su Zet
Su Zet
Отговор на  Да България
3 години

Поредни глупости, покажи ми линк, където си махат LED рекламите. Аз чета само, че подменяли неоновите реклами с LED. И треперенето било накъсано – голям термин вкара. Просто честотата е ниска. Гадните драйвери са със 100 Hz нормалните са няколко килохерца и окото ти въобще няма да усети промяната в интензитета на светлината. Смени си очния лекар.

Америка
Америка
Отговор на  Su Zet
3 години

Махат диодните реклами, слагат лед, има кратък филм във Вокс. Има клипове и снимки. Една от причината – здравето.

За домашната употреба – не става дума ти какво си мислиш, че виждаш, а как организмът ти реагира на тази светлина. Години наред карат хората да не стоят пред монитора, сега искаш същото облъчване десетократно по-голямо да го гшедаш. Говори с очен лекар, ще ри обясни. Не со струва за пари да си скапваш зрението!!!

Su Zet
Su Zet
Отговор на  Америка
3 години

Надявам се да си написал някой лапсус, защото първото ти изречение е нон-сенс LED и диодни реклами е едно и също. Също така се надявам че гледаш някой монитор, на който ШИМ-а му е поне 20kHz (и е поне IPS матрица) иначе язък ти за дискусията и очния лекар със съветите за крушки.

К'ъв ШИМ бе?!?
К'ъв ШИМ бе?!?
Отговор на  Su Zet
3 години

Никой вече не ползва монитор, без да му увеличи яркостта на 100%. При което, разбира се, няма премигване, тъй като диодите светят през цялото време. След това се намалява яркостта до комфортно ниво софтуерно, от драйверите на видеокартата, калибрират се цветовете и нямаш грижи.

Su Zet
Su Zet
Отговор на  К'ъв ШИМ бе?!?
3 години

Идеята ти щеше да е чудесна, ако матриците при максимална яркост вадеха идеално черно, а не сиво. Аз пък никой не съм виждал да гледа на 100% яркост.

К'ъв ШИМ бе?!?
К'ъв ШИМ бе?!?
Отговор на  Su Zet
3 години

Черното си е черно. Дали ще намалиш яркостта от копчетата на дисплея, при което ще ползваш ШИМ, или ще я намалиш от драйверите, при което ще промениш напрежението на диодите от подсветката – черното е едно и също. Проблемът при промяна на напрежението е, че се променя спектъра. Така че веднъж установиш ли някакво ниво и калибрираш ли цветовете, не можеш примерно по обяд да си вдигаш яркостта, а вечер да я намаляваш. Т.е. можеш, но ще си промениш цветовата гама. Но при правилно избрано място на монитора това не се налага.

Su Zet
Su Zet
Отговор на  К'ъв ШИМ бе?!?
3 години

Първо – единствения хардуерен начин да си намалиш яркостта на подсветката е чрез ШИМ-а. Второ – софтуерната настройка работи с картината и няма никакво влияние на диодите в подсветката (промяна на напрежението на диоди не се ползва по ред причини). Да не говорим какво ще стане при лаптоп вкл. на 100% яркост и на батерия 🙂

Нови ревюта

Подобни новини