fbpx
13.5 C
София

Европа изостава с навлизането на 5G според нов доклад

Най-четени

Според Европейската асоциация на операторите на телекомуникационни услуги (ETNO) Европа изостава от САЩ и Азия, що се отнася до разработването и разпространението на 5G.

Докладът за състоянието на комуникациите от 2021 г., изготвен от Analysys Mason, установява, че въпреки ме броят на европейците, които имат обхват от поне една 5G мрежа, се е увеличил от 12,9% през 2019 г. на 24,4% през 2020 г., Стария континент все още изостава значително спрямо други региони.

Понастоящем в САЩ 76% от потребителите могат да получат достъп до 5G, докато в Южна Корея тази стойност достига до 93%

Европа в ерата на 5G

Докладът също така изразява заключението, че търсенето на 5G услуги е по-слабо в Европа, което означава, че бизнес аргументите за бързо разпространение може да не са толкова силни. Това отчасти може да се обясни с факта, че Европа има много добри 4G-LTE мрежи с високи скорости, които са лидери в този стандарт, което означава, че непосредствените предимства, които потребителите могат да изпитат, от подобрената мобилна широколентова връзка, не са толкова значителни за масовия потребител. Разликите в скоростите на трансфер на данни между 4G-LTE и 5G мрежите в Европа не са толкова значителни, като често варират в порядъка на няколко десетки Mbps, спрямо разликите в региони като САЩ и Великобритания.

Приемането на 5G мрежите в Европа също е усложнено от фактът, че средният доход на телеком от потребител (ARPU) също е по-нисък и европейските телекомуникационни компании харчат повече от приходите си за инвестиции, спрямо техните международни колеги. В доклада се казва, че европейските телекомуникационни инвестиции достигат до 51,7 млрд. евро през 2019 г., а добавената стойност, която компаниите от ETNO са генерирали, достига 141,5 млрд. евро.

ETNO изтъква и високата фрагментация на европейския пазар – съществуват 39 основни мобилни оператора в сравнение с едва няколко в САЩ, както и с регулаторните ограничения, които донякъде са намалили конкурентоспособността на европейските оператори. От асоциацията също добавят, че интензивната конкуренция от страна на големите технологични компании намалява приходите, особено когато става въпрос за гласови и съобщителни услуги.

„Подкрепяме Европейската комисия в усилията ѝ да постигне глобално дигитално лидерство за ЕС“, каза Лизе Фур, генерален директор на ETNO. „Това изисква нов фокус върху инвестициите в 5G, оптични влакна и цифрови иновации. Цифровите мрежи и услуги са основата за глобалната конкурентоспособност на Европа и зеленото възстановяване, което от своя страна ще даде възможности на европейските граждани.

Предполага се, че организацията се надява, че изследването ще насърчи действията по общите искания на индустрията. Те включват по-толерантен подход към консолидацията, премахване на бариерите пред инвестициите и ускоряване на по-голямото регулиране на технологичните гиганти, за да се осигурят равни условия.

Други оплаквания включват високата цена на спектъра и регулаторната среда, която не стимулира инвестициите.

Преди това ЕС заяви, че иска общ подход към внедряването на услуги за влакна и 5G, аргументирайки, че свързаността може да помогне на Европа за икономическото ѝ възстановяване от коронавируса.

„Пандемията предизвика в европейските оператори драматични промени в използването на мрежите, както и нови оперативни предизвикателства“, добави Рупърт Ууд, директор на научните изследвания в Analysys Mason. „Европейските оператори остават изложени на по-голям конкурентен натиск, отколкото другаде, и следователно имат линии на приходи, които се променят малко във връзка с нарастващото търсене. Въпреки тези трудности, те продължават да инвестират сериозно във влакна и 5G инфраструктура, за да подкрепят европейското възстановяване и дигиталната програма след пандемията. „


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини