fbpx
0.3 C
София

Европа използва все повече възобновяема енергия за отопление и климатици

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Според публикуваната в края на тази седмица информация от Евростат, през 2020 година делът на използване на възобновяеми източници на енергия в Европейския съюз е достигнал 23% от общия обем енергия, използвана за отопление и охлаждане на помещенията. Използването на зелена енергия за подобни цели в Европа непрекъснато расте. През 2004 година делът на възобновяемата енергия за отопление и охлаждане на помещенията е бил само 12% от общата консумация на електрическа енергия, а през 2019 година е достигнал 22%.

Нивото и ръстът на консумация на енергия от възобновяеми източници за отопление и охлаждане съответстват на добива на зелена енергия в Европейския съюз. Така например през 2004 година делът на енергия от възобновяеми източници е бил 10% от общото, а през 2020 година делът на възобновяемата енергия е нараснал до 22 процента.

Сред държавите на Европейския съюз изпъква преди всичко Швеция, където енергията за отопление и охлаждане възлиза на две трети или 66%. Делът на Естония и Финландия е по 58%, на Латвия – 57%, Дания – 51 процента и Литва – 50%.

Най-малък дял зелена енергия в Европейския съюз използват Ирландия (6%), и Нидерландия и Белгия с по 8%. България е приблизително в златната среда с дял на използване на възобновяемата енергия от 36%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини