fbpx
0.8 C
София

Европа представи спешен план за космическа слънчева енергия

Най-четени

Европейската космическа агенция представи план за тестване на жизнеспособността на космическата слънчева енергия. За да се отговори на „спешната нужда“ от нови възобновяеми енергийни източници. Програмата „Соларис“ ще включва нови проучвания и технологични разработки.

Целта е Европа да стане световен лидер в този неизползван енергиен ресурс.

Концепцията за събиране на слънчевата енергия в космоса и пренасянето ѝ обратно на Земята се обсъжда от десетилетия. Между 1978 и 1986 г. правителството на САЩ отпуска на Министерството на енергетиката и на НАСА 50 милиона долара, за да проучи доколко това е възможно.

Оттогава насам е постигнат значителен напредък в областта на слънчевите клетки с висока ефективност, безжичното предаване на енергия и роботизираното сглобяване в орбита.

В следствие на всичко това, няколко национални космически агенции подновиха интереса си към идеята.

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) и Китайската академия за космически технологии (CAST) активно преследват тази цел. Несигурност и технически предизвикателства има, но са преодолими. Необходимо е също така да се проведат изследвания за това дали въздействието на микровълните с ниска мощност върху здравето на хората и животните е безопасност.

Това са техническите въпроси, които Solaris ще разгледа, за да проучи допълнително осъществимостта на концепцията. Като допълнителен плюс, всеки пробив, постигнат в тези области, ще бъде ценен сам по себе си, но и приложим за много други начинания в областта на космическите полети.

Санджай Виджендран, ръководител на ЕКА за проекта Solaris

Програмата „Соларис“ на ЕКА ще бъде представена на Съвета на ЕКА на министерско равнище през ноември.

С надеждата, че до 2025 г. ще може да бъде създадена пълна програма за развитие.

Чрез „Соларис“ Европа ще разшири технологичното равнище в разнообразен набор от ключови технологии. Такива от значение за приложенията както на Земята, така и в космоса. Това ще гарантира, че Европа ще се превърне в ключов играч в международната надпревара за мащабируеми решения за чиста енергия. С голям потенциал за смекчаване на изменението на климата. Потенциално континентът може да бъде и лидер.

Изявление на ЕКА.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини