Европа се подготвя за новата вълна от COVID-19: държавите връщат ограниченията и глобите

1
1838

Зимните прогнози на песимистите започнаха да се сбъдват: миналата седмица бяга регистрирани рекордните 2 милиона случая на заразяване с COVID-19. В началото на пролетта втората вълна от новия коронавирус изглеждаше далечна и неособено опасна и тогава много хора си мислеха, че ще е добре и първата вълна да преживеят. Но сега това стана реалност. Политиците започнаха съвсем открито да говорят, че втората вълна е дошла, а учените вече започнаха да фиксират разликите на есенно-зимния етап на пандемията относно летния. Европа се подготвя за ново избухване на COVID-19 епидемията и започна да възвръща ограничителните мерки. Британците вече се замислят за връщане на локдауна (тотално затваряне на почти всичко), въпреки че изобщо не го искат и считат, че е по-добре да не се стига до това.

Новите рекорди

Статистиките за Европа не изглеждат много добре. Във Великобритания броят на регистрираните случаи към 19 септември превиши 4400 за едно денонощие, а във Франция бе регистриран тъжен рекорд – 13 498 заразени с новия коронавирус за 24 часа. И това става на фона на предишния рекорд от 7 578 заразени за едно денонощие. Тревожни са числата и за Чехия – през пролетта тази държава бе една от първите, която въведе много твърда карантина и затвори границите си, и по този начин сравнително безболезнено преодоля първата вълна. През март и април в Чехия имаше само по стотина-двеста души, докато в същото време в Италия и Испания заразените бяха хиляди. Но сега ситуацията в Чехия твърде много се промени: през втората седмица на месец септември всеки ден се регистрират по над 1000 нови заразявания, а на 17-ти септември бе поставен печален рекорд – 3 123 случая.

График на новите случаи в рамките на едно денонощие във Франция

При това в Италия, където през пролетта ситуацията бе особено напрегната, сега въпреки че има някакъв ръст, той съвсем не е катастрофален – по 1,5-2,0 хиляди случая на денонощие, докато през месец март имаше по 5-7 хиляди заразени за 24 часа. Особено интересно е положението в Швеция, която е единствената европейска страна, избрала друг път и която не въведе принудителна карантина. През месец юни изглеждаше, че планът на водещия шведски епидемиолог Андерс Тегнел се е провалил, понеже броят на заразените в тази малка страна започна да прехвърля 2 хиляди на денонощие, като и смъртността бе висока. Но сега в тази страна всичко е спокойно – стабилни около сто до най-много двеста заразени за едно денонощие.

Тази ситуация може да бъде обяснена с няколко фактора. Първо, прословутият колективен имунитет: хората, които са преболедували от COVID-19, са получили естествена защита на своя организъм и не разпространяват новия коронавирус сред другите. Второ, най-големият дял от починалите в Швеция бе от домовете за стари хора и почти нямаше болни от COVID-19 сред по-младото население. Тези локални избухвания на заразата постепенно затихнаха и ситуацията се стабилизира. Но колективният имунитет е под голямо съмнение – така например, в Испания само около 5% от населението са развили устойчивост към COVID-19.

Едва сега започват научните изследвания за колективния имунитет – дали изобщо го има, доколко е ефективен и т.н.

Индия догонва САЩ

В САЩ ситуацията става все по-зле. В сравнение с Европа с население около 750 милиона души, където бяха регистрирани 4,4 милиона заразени от новия коронавирус и има 217 хиляди починали от COVID-19, в САЩ с население около 330 милиона души, заразените са 6,8 милиона, а починалите – съвсем близо до 200 хиляди. Според прогнозата на Вашингтонския университет, към края на тази година в Северна Америка ще има около 378 хиляди починали от COVID-19, като пикът се очаква през месец декември.

Втората вълна от зарази с новия коронавирус в Азия започна малко по-рано – към края на месец юли. Засега до Австралия и Нова Зеландия новата вълна все още явно не е стигнала. Тези държави навремето въведоха изключително строга карантина, от което си изпати австралийския губернатор на щата Виктория Даниел Андрюс. Но неговия подход се оказа най-удачният: в този щат се регистрират под 20 случая на заразени от новия коронавирус, а и в цялата страна ситуацията е спокойна.

При това на Австралия ѝ провървя и с климата. Вирусите са много по-активни при ниски температури, което за нас пък в началото на зимата няма да е добре. Има и друго – през зимата хората прекарват много повече време в затворени помещения, където е по-трудно спазването на социалната дистанция и вероятността от заразяване се увеличава.

График, показващ заразяванията от COVID-19 в Индия за 24 часа

Основното огнище за разпространяване на новия коронавирус се очаква да стане Индия. При население от 1,3 милиарда души тази страна удивително добре прекара пролетта и началото на лятото. Но още в началото на месец юни заразените започнаха да прехвърлят 10 хиляди на денонощие, а в началото на септември вече се фиксират по 80-90 хиляди заразени от COVID-19 в рамките на 24 часа. Индия е на второ място в света по броя на заразени – 5,7 милиона души. По-зле е единствено САЩ с вече 7,1 милиона заразени с новия коронавирус.

Маските се завръщат

Според специалистите, причините за втората вълна са очевидни. Едната от тях е, че в началото на лятото държавите нарушиха карантината – правителствата отвориха границите и отмениха забраните за събиране на много хора на едно място. Възобновената работа на ресторантите, търговските центрове и другите подобни доведе до ръст на заболеваемостта. Другата причина е социална. Много хора просто се умориха от непрекъснатата карантина, което с течение на времето се превърна в небрежно отношение към своята безопасност, особено когато почти всички европейски държави започнаха да отварят границите си и да снемат ограниченията. И накрая, през есента започнаха учебните занятия – отвориха врати училищата и другите учебни заведения.

Сега европейските страни се подготвят за втората вълна от новия коронавирус. Някои държави вече започнаха отново да въвеждат ограничителни мерки. В Чехия например, в училищата носенето на маски е задължително, В Нидерландия, където броят на заразените от COVID-19 варира около 2 хиляди на денонощие, се въвеждат строги мерки за заведенията – броят на посетителите бе ограничен от 100 на 50 души. Баровете, които винаги са затваряли след един часа през нощта, сега трябва да затворят врати преди полунощ. Същото се отнася и за казината.

Властите на Мадрид, където сега се разгаря втората вълна на пандемията,  ръководителят на регионалното правителство на Мадрид Изабел Диас Аюсо заяви, че е готова да предприеме всякакви мерки, с изключение на локдаун, за който счита, че ще е смъртоносен за мадридското общество. Премиерът Педро Санчес от своя страна отбеляза, че няма да се стигне чак до нивото на пролетните ограничения.

В началото на седмицата столичните власти на Испания помолиха 850-те хиляди души на Мадрид да напускат домовете си само когато се налага – например, посещение на лекар, да се отведе детето на училище и други подобни. Това ограничение засега е въведено за две седмици и само в районите с 1000 случая заразени на 10 000 жители. Това веднага доведе до възникването на протести: в някои улици на Мадрид стотици хора излязоха по улиците и започнаха да протестират срещу новите ограничения. Ситуацията започна да се нажежава, понеже е възможно много хора да останат без препитание.

Особено изострена е ситуацията във Великобритания., където също започна да се разгаря втората вълна на епидемията. Британският премиер Борис Джонсън вече потвърди това:

‘Втората вълна настъпва: ние я виждаме във Франция, в Испания, в цяла Европа. И неизбежно ще я видим и в нашата страна’.

Британският политик каза още, че вторият локдаун ще бъде една съвсем крайна мярка, към която властите ще прибегнат само ако няма никакъв друг изход. Премиерът на Великобритания добави, че хората трябва да спазват всички мерки на правителството, понеже само тогава има шанс държавата да се размине без твърда карантина. И така, от 28 септември хората с положителен тест за новия коронавирус за длъжни да спазват самоизолация, като на нуждаещите се ще бъдат платени по 500 паунда парична помощ. За нарушаване на карантината глобата е от хиляда до 10 хиляди паунда, като по-голямата глоба е за повторно нарушение на карантината.

Актуалните към днешен ден ограничения във Великобритания са следните: баровете и ресторантите са длъжни да затворят до десет часа вечерта, като обслужването на клиентите става само на масите, където могат да седят до 6 души едновременно. Броят на гостите на сватбите не трябва да превишава 15 души, персоналът на всички тези заведения и на магазините задължително трябва да носи маски. За всяко нарушение на изброените дотук правила глобата е 200 паунда.

Френският Лион вече ограничи числеността на масовите събития от 5 хиляди на хиляда души. Продажбите на алкохол и неговата употреба навън са забранени от осем часа вечерта, в баровете и ресторантите хората задължително трябва да са седнали на маси, забранено е танцуването. Старческите домове могат да се посещават едва два пъти в седмицата. Има и други ограничения, като се препоръчва, където е възможно, да се използва отдалечена работа.

В Марсилия, Бордо и Ница са предприети почти същите мерки. В Париж е задължително носенето на маски на всички обществени места като музеи, обществен транспорт, магазини и т.н. А в някои френски градове, включително Париж, Марсилия и Лион, маските са задължителни и по някои улици, при това, баровете и ресторантите работят с редица ограничения. Нощните клубове са затворени. На работните си места и в затворените помещения хората задължително трябва да носят медицински маски, които работодателите са длъжни да доставят на своите работници и служители.


Според най-новите статистики, пациентите, които се разболяват от COVID-19 са все по-млади. Това забеляза и директорът на европейския отдел на Световната Здравна Организация Ханс Клюге. Той заяви, че при втората вълна от новия коронавирус се разболяват хората предимно на възраст от 20 до 40 години. Така например, от януари до месец май 40% от случаите на заразени от новия коронавирус в Европа са били на възраст 60 и повече години. През месеците юни и юли от тази възрастова група са само 17,3% от заболелите. Но сред младите хора на възраст от 20 до 29 години имаме ръст на заразяването цели 19,5% наведнъж. По този начин, средната възраст на заболелите от COVID-19 падна от 54 на 39 години.

Тук може да се открие и известен положителен момент: като цяло новият коронавирус е по-малко опасен за младите хора. А това би могло да означава, че втората вълна на COVID-19 ще вземе по-малко жертви.

2.6 18 гласа
Оценете статията
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари