fbpx
-11.2 C
София

Европа ще реформира своя IT-сектор

Най-четени

В интервю за The Wall Street Journal европейският комисар по въпросите на развитието на цифровите технологии Нели Крус разкритикува сегашната практика на големите корпорации за отклоняване на печалбата от облагане с данъци в Европа и отбеляза, че една от задачите на нейното ведомство е връщане на тези средства обратно в Европа. В същото време тя отбеляза, че тази задача не е приоритетна. Като такава тя определи развитието на конкурентоспособността на европейския IT-сектор.

По време на заседание на Европейската комисия в четвъртък Крус е заявила, че разбира желанието на компаниите да намалят размера на данъците си, но когато те се опитват да сведат този размер до нула, въпреки че получават милиарди евро приходи в Европа, възниква очевидна несправедливост, с която съответните органи трябва да се борят активно. Според нея, тази практика не позволява в Европейския съюз да бъде изграден стабилен IT- и телекомуникационен пазар.

Следва да се отбележи, че дори в САЩ властите подлагат на критика политиката на корпорациите в областта на данъчното облагане, тъй като местните компании прехвърлят печалбата, получена от целия свят, в офшорни зони, като оставят в САЩ минималното възможно ниво на данъчно присъствие. Европа отдавна заявява, че възнамерява да се бори не само с компаниите, прехвърлящи парични средства в страни с преференциално данъчно облагане, но и със самите страни чрез оказване върху тях на политически и икономически натиск. Такива страни има не само в Карибския басейн или Азия, но и в самата Европа – например Ирландия и Холандия, където по тази причина IT-компаниите откриват основните си европейски офиси, макар да получават основната част от печалбата си в други страни на Стария континент – Франция, Германия, Италия, Великобритания.

Еврокомисарят по данъчната политика Алгирдас Семета заявява, че в крайна сметка в ЕС не би трябвало да останат страни, които да бъдат данъчно пристанище за корпорациите, а печалбата трябва да се облага с данъци на място в държавата, в която е получена. По-рано Семета нееднократно е подлагал на критика компаниите Apple и Google за използваните от тях практики за данъчна оптимизация.

„Европейското данъчно законодателство предоставя на американските компании необосновани предимства пред европейските. Това е несправедливо, особено в момент, когато конкуренцията между САЩ и Европа в IT-сектора нараства. Предоставяйки услуги за интернет-телефония, американските компании използват инфраструктурата на традиционните оператори, като същевременно се конкурират пряко с тях“, казва Крус.

Тя отбеляза, че подобна практика безпокои Брюксел, но в момента Европейският съюз приоритетно се стреми да развива собствени технологии, които биха могли да бъдат конкурентоспособни на световния пазар. „Ще се занимаваме и с данъците, но не те са главната ни цел. Те не са първопричината за успехите при развитието“, завършва Крус.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини