fbpx
5.8 C
София

Европейската комисия глоби производители на CRT с рекордната сума от 1,5 милиарда €

Най-четени

EК наложи рекордна глоба за картелно споразумение на шест компании на обща стойност 1,47 милиарда евро за ръководенето на два картела почти цяло десетилетие.

Между 1996 и 2006 година компаниите са се срещали в Париж, Рим, Амстердам и Азия на т.нар. “зелени срещи”. Компаниите са определяли цените и са разпределяли пазара за телевизори и монитори с електронно-лъчева тръби.

“Тези картели са като по “учебник за картели”: те са нарушили едни от най-важните правила за конкуренция, които фирмите трябва да спазват, ако искат да продават в ЕС.” твърди Хоакин Алмуния, комисарят по въпросите на конкуренцията в ЕС.

Антитръстовият регулатор на ЕС е наложила най-голямото наказание на Philips на стойност 313,4 милиона евро за фиксиране на цените. LG Electronics трябва да плати втората по-големина глоба – 295,6 милиона евро.

Комисията също е глобила Panasonic Corp. с 157,5 милиона евро, Samsung SDI с 150,8 милиона евро, Toshiba Corp. с 28 милиона евро и френската компания Technicolor с 38,6 милиона евро.

Има и допълните глоби за картела между Philips и LG на стойност 391.9 милиона евро. Както и за картела на Panasonic с другите компании.

Единствено Chunghwa избягва наказанието, тъй като е съобщила за наличието на картелите на регулаторните органи.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
darkwonderer
darkwonderer
8 години

Най-много глобените компании да си вдигнат малко цените за да избият глобите.

darkwonderer
darkwonderer
8 години

Браво откриха картела в разгара на продажбите на CRT-та, наистина полезно за потребителя. Европейската комисия лъжи та мажи като нашите кретени.

umen umen
umen umen
8 години

Това май са пълни глупости! Кой не знае, че по времето на CRT мониторите LG и PHILIPS бяха заедно и че philips произвеждаше на LG тръбите.

vasilissv
vasilissv
8 години

Аз мисля, че ще ги разпределят на „горките“ Гърци и Испанци, за по-нормални коледни надбавки. :doh: :help:

sliderum
sliderum
8 години

А дали ще върнат парите евреопейските бюрократи на всеки един прецакан финансово клиент?! Или просто ще ги гушнат и ще си ги раздадат като бонуси…

confina
confina
8 години

Браво на европейската комисия,изчакали са да си направят печалбите от картела и тогава да ги съдят. Вижте за кой период става дума.

Нови ревюта

Подобни новини