Еврокомисията официално съобщи в своя сайт за наложената много голяма глоба на Google. Основната причина за тази санкция е, че комерсиалните партньори на интернет гиганта първи се показват в резултатите от търсенето в Глобалната мрежа.

Европейската комисия глоби холдинга Alphabet, в който са събрани всички предишни владения на Google, с рекордната сума от €2,42 милиарда за злоупотреба с доминиращото положение на търсачката. В сайта на Еврокомисията се казва, че Google е формирал резултатите от търсенето по такъв начин, че комерсиалните партньори на корпорацията излизат най-отгоре.

Financial Times обяви, че тази глоба е максималната сред всички глоби по антимонополни дела. Глобата на Google счупи рекорда от 2009 година, когато Еврокомисията задължи Intel да плати 1,06 милиарда.

И преди Европейската комисия обвиняваше Google в това, че подбужда производителите да инсталират в своите смартфони Google Search и други създадени от Google приложения.

Разследването по това дело започна след съдебния иск, подаден от лоби-групата FairSearch през 2013 година. FairSearch получи поддръжката на много други компании, които счетоха, че доминиращото положение на Google вреди на честната конкуренция на този пазар.

Евросъюзът поиска Google да прекрати тази практика през следващите 90 дни, а в противен случай холдингът ще бъде глобен с 5% от дневния приход. Еврокомисията има право да налага глоба до 10% от годишния доход на компаниите от целия свят. Според резултатите от 2016 година, тези проценти за Alphabet са около €9 милиарда.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари