Европейската комисия задължава всички страни-членки да разширят радио спектъра на 4G

1
25

Вчера Европейската комисия (ЕК) съобщи, че е взела решението да разшири честотното портфолио на 4G технологиите като LTE, добавяйки към него радио спектър от 120 MHz от честотната лента около 2 GHz. Към настоящия момент дву-гигахерцовата честотна лента е използвана само за UMTS безжична комуникация, позната още като 3G мрежа.

Решението означава, че всички страни-членки на ЕС ще бъдат задължени да прехвърлят спектъра, лицензиран за 3G, към 4G до 30. юни 2014г. най-късно.

ЕК твърди, че по този начин Европа ще се радва на до два пъти по-голям спектър за високоскоростна широколентова връзка, както е в Щатите, и по-точно – честота от 1000 MHz. Този ход е изключително важен за европейските граждани и бизнеси, тъй като трафикът на информация в мобилната сфера се очаква да се увеличи неимоверно през следващите години.

Комисията твърди, че увеличения достъп на 4G технологиите до радио спектъра ще спомогне значително за целта на ЕС от “Дигиталния дневен ред” да покрие скорост от поне 30 Mb/s до 2020-та.

Вицепрезидентът на ЕК, Нийли Кроус, казва: ““Този допълнителен спектър за 4G мрежите в Европа означава, че ще можем да посрещнем по-добре променящите се и растящи нужди от широколентова връзка. Бих искала да видя как държавите-членки действат бързо, за да променят съществуващите лицензи. Всички ще спечелим от по-бързи безжични връзки в Европа.“

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
sliderum
sliderum

Хм, то до 2014 година по-богатите европейски държави ще са приели дори 4.5G. Чистото четвърто поколение(4.0), поостаря като стандарт и наличното 3.75G, със скоростите до около 42Mb/s, почти застигна неговите параметри. Смисълът е прехвърлянето да е направо към 4.5 поколение. Другото са празни приказки и задължаване към прилагане на ново, на вече остаряваща технология. Но не се съмнявам, в инерцията на тежката евреопейска бюрокрация.