Миналата седмица Европейската южна обсерватория (ESO) заяви за „безпрецедентно откритие“. Днес астрономите съобщиха, че за първи път в историята са регистрирани гравитационни вълни и светлина, произтекли от едно и също събитие.

Брайън Кобърлейн, астрофизик на Технологичния институт в Рочестър каза:

„Това е много важно откритие, понеже ни дава два съвършено различни начин да се разгледа едно и също нещо. Представете си, че се опитате да отгатнете само по звука, какво е шоуто на сцената. Когато имате и звук, и образ, едва тогава ще можете да съставите цялата картина“.

Гравитационните вълни са промени в пространство-времето, предсказани от Айнщайн преди един век. Миналата година това явление бе наблюдавано за първи път. Регистрираните гравитационни вълни бяха предизвикани от особено интензивни събития – сливането на неутронни звезди. Този вид сливане се счита за най-вероятната причина за кратките гама излъчвания, свързани с космическите взривове, при които се излъчва огромно количество светлина.

На 17 август 2017 година обсерваторията LIGO за пети път регистрира гравитационни вълни, преминаващи през Земята. Две секунди по-късно гама-телескопа Ферми на NASA и международната лаборатория по гама излъчвания в астрофизиката ЕКА регистрираха пик на гама излъчване в същата област. Предположи се, че гравитационните вълни и светлината са породени от едно и също събитие и много обсерватории се заеха да прегледат и изследват този участък от космоса.

Новата точка бе забелязана до лещообразната галактика NGC 4993 с помощта на 1-метровия телескоп Swope в Лас Кампанас. По-късно информацията бе потвърдена от телескопите Pan-STARRS и Subaru в Хаваи. Сега предстоят нови наблюдения и анализи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари